Črna kronika

Po šestih letih znova o krutem uboju na Litostrojski

Tina Recek
28. 5. 2015, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

19. januarja je minilo šest let, odkar je v kletnem stanovanju na Litostrojski cesti v Ljubljani Mustafa Rastoder omahnil pod točo krogel, strelec je kar osemkrat pritisnil na sprožilec. Rastoder je na kraju dogodka umrl. Roke naj bi si s krvjo umazal Radenko Đurđević. Na prvem sojenju je bil oproščen, nato obsojen, včeraj pa je znova stopil pred sodnika.

arhiv

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je včeraj znova sedel domnevni krvnik Rastoderja, 30-letni Radenko Đurđević. Kakor na prvem sojenju je včeraj izjavil, da ni kriv. Zato bo zoper njega steklo sojenje.

Obtoženi je pred leti na prvi stopnji slišal oprostilno sodbo. Prvostopenjski sodniki so ga namreč oprostili zaradi pomanjkanja dokazov. Edina materialna dokaza sta bila dva karakteristična delca, najdena na levi roki, in dva na oblačilu, kar pa je bilo premalo za sklenitev kroga indicev. Izvedenec balistične stroke Janez Golja je dejal, da najdeni karakteristični delci dokazujejo navzočnost obtoženega na kraju zločina, ne pa, da je streljal. Pri njem tudi niso našli orožja. Sodnik Boris G. Horvat je oprostilno sodbo pospremil z besedami: »Če je tudi taka vaša vest, pa sami veste.«

Obtoženi je na sojenju dejal, da si rok ni umazal s krvjo. Da usodnega dni ni moril Đurđević, sta trdili tudi njegova mati in sestra. Slednja naj bi v svet mamil zašla ravno zaradi Rastoderja, ki je bil njen partner in se je ukvarjal s prepovedanimi drogami.

Po oprostilni sodbi obsojen na 12 let zapora

Kakopak, tožilstvo z odločitvijo prvostopenjskega sodišča ni bilo zadovoljno in se je zoper oprostilno sodbo pritožilo. Tožilka je menila, da na zatožni klopi sedi pravi morilec in da bi bila zanj primerna 15-letna zaporna kazen. Ko so višji sodniki pretehtali argumente tožilstva in obrambe, so dali prav prvemu. Đurđevića so za zapahe poslali za 12 let. Tako so se odločili, ker so menili, da je njegov motiv jasen. 

Obtoženec je Rastoderja krivil za sestrine težave z mamili, zato je sklenil, da ga odstrani. Tokrat pa odločitev višjih sodnikov ni bila pogodu obtoženčevemu odvetniku Mihi Kuniču, ki je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovni sodniki so obsodilno sodbo razveljavili in jo vrnili v ponovno odločanje kolegom z višjega sodišča. Višje sodišče pa je nato zadevo vrnilo v novo sojenje. Med drugim so vrhovni sodniki menili, da morajo znova zaslišati pokojnikovega prijatelja Bineta Jovanovića. Zanj Rastoderjev oče ni našel lepe besede in je omenjal, da se ukvarja z mamili ter da se morebiti pištola skriva v Jovanovićevem družinskem stanovanju. Jovanović je očitke glede pečanja s prepovedano drogo zavrnil. A so ga leta 2012 v bližini italijanske Brescie prijeli, skupaj s še tremi možakarji. V avtomobilu so prevažali kar štiri kilograme kokaina.

Na včerajšnjem predobravnavnem naroku sta obramba in tožilstvo predlagala, kateri dokazi naj se izvedejo tekom sojenja – med drugim, naj izvedenec psihološke stroke dopolni svoje mnenje ter naj psihiater pregleda obtoženca in poda mnenje. Poleg tega naj zaslišijo Jovanovića, ta je trenutno v zaporu na Dobu, ter nekatere priče, med drugim izvedenca Janeza Goljo. Je pa Kunič še pripomnil, da se strinja z branjem zapisnikov preostalih zaslišanih prič.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste