Črna kronika

Na sodišču zaradi vdora v lastno hišo

robert.marin@svet24.si
6. 2. 2015, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Novinarka Mojca Vočko na lastno pest kazensko preganja Silvo Rutar, lastnico hiše na Brezovici, ki jo je nekaj časa imela v najemu, in sicer zaradi kršitev nedotakljivosti stanovanja. Vočkova očita Rutarjevi dva nedovoljena vstopa v hišo, Rutarjeva pa Voćkovi, da je v hišo naselila golobe, ki so povzročili pravo razdejanje.

arhiv Svet24

V začetku leta 2012 je v javnosti odjeknila zgodba družine Leban, ki je stanovanje v ljubljanskih Prulah vrsto let oddajala Mojci Vočko. Ker novinarka menda zanj nekaj časa ni plačevala najemnine, so Lebanovi vlomili v notranjost in onemeli od začudenja. Kupi golobjega dreka so bili povsod, mrtvega ptiča so našli celo v hladilniku. Tožilstvo je zoper Vočkovo vložilo obtožni predlog zaradi uničenja najemniškega stanovanja, postopek pa trenutno poteka pred ljubljanskim okrajnim sodiščem.

Podobno izkušnjo z Vočkovo je imela Silva Rutar, lastnica kakih 100 kvadratnih metrov velike hiše na Brezovici pri Ljubljani, ki jo je novinarki avgusta 2011 za eno leto oddala v najem. Vočkova jo zdaj kazensko preganja zaradi kršitve nedotakljivosti stanovanja, za kar je predvidena denarna kazen ali do enega leta zapora. Vočkova očita Rutarjevi dva nedovoljena vstopa v hišo, in sicer decembra 2011, ko je nastalo situacijo brez uspeha v soju luči s televizijskih kamer reševala starosta slovenskega žurnalizma Marjan Jerman, in januarja 2012, ko je Rutarjeva na vhodnih vratih zamenjala ključavnico.

Včeraj je ljubljanska okrajna sodnica Tanja Lombar Jenko zaslišala Karmen Rutar, nekdanjo sosedo Vočkove na Brezovici, ki z obdolženo kljub enakemu priimku ni v krvnem sorodstvu. Karmen Rutar je povedala, da je med Silvo Rutar in Vočkovo prišlo do nesoglasij, ker je novinarka v hišo naselila golobe. Silva Rutar je zahtevala, da se Vočkova odseli, a se ni hotela, zato je med njima »prišlo do cele vrste stvari«. Karmen Rutar je še povedala, da jo je Vočkova ob vselitvi večkrat prosila, da ji pomaga očistiti notranjost hiše, kar je tudi storila. Pred vselitvijo Vočkove je bila nepremičnina namreč nekaj časa prazna.

Vočkova je zoper Rutarjevo vložila tudi civilno tožbo zaradi motenja posesti, v kateri je trdila,da ji je lastnica kljub najemni pogodbi in neposredni posesti ter uporabi celotne stanovanjske hiše z zamenjavo ključavnic onemogočila vstop v hišo do njenih stvari in opreme ter da je s tem motila njeno dotedanjo mirno posest na stanovanju. Rutarjeva je na drugi strani trdila, da je Vočkova hišo zapustila prostovoljno, ko je primer odjeknil v javnosti, ključavnice pa je zamenjala po tem, ko so jo o odselitvi obvestili sosedje. Ljubljansko okrajno sodišče je presodilo v korist Rutarjeve, sodbo pa je potrdilo tudi višje sodišče.

Sodišče je ugotovilo, da je Vočkova kljub golobom v hiši bivala do druge polovice decembra, ko je v njej prenehala prenočevati, potem je v hišo hodila občasno, januarja 2012 pa je hišo čistila in premeščala golobe. Čeprav je sodišče ugotovilo, da je bila Vočkova posestnica hiše tudi 31. januarja lani, ko je Rotarjeva zamenjala ključavnice, s čimer ji je bila ta posest onemogočena, je njeno tožbo zavrnilo. Vočkova je namreč svojo posest izvrševala v nasprotju z namenom sklenjene najemne pogodbe, ko je hišo brez vednosti lastnice spremenila v zavetišče za golobe, ki so hišo onesnažili z iztrebki in lastnici povzročili veliko škodo. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste