Črna kronika

Uporaba električnih agregatov je lahko smrtno nevarna

STA/M.J.
3. 2. 2014, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zaradi izpadov električne energije se je povečalo povpraševanje po prenosnih generatorjih električne energije oz. električnih agregatih, pri uporabi katerih pa se sprošča tudi smrtno nevaren ogljikov monoksid. Na UKC Ljubljana zato ob tem opozarjajo na nevarnost zastrupitve s tem plinom, zaradi česar so od sobote ponoči obravnavali sedem ljudi.

STA

Zaradi nepravilne uporabe električnih agregatov so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana od sobote že obravnavali sedem ljudi, ki so se zastrupili z ogljikovim monoksidom. Štiri, ki so zaradi zastrupitve izgubili zavest, so zdravili v hiperbarični komori.

STA


Kot je v izjavi za javnost povedal zdravnik Miran Brvar s Centra za zastrupitve interne klinike UKC Ljubljana, so dva sprejeli v soboto ponoči, dva v nedeljo, tri pa danes zjutraj. Pet obravnavanih je z območja Postojne, dva pa z območja Idrije. Šlo pa je za štiri primere - v dveh so imeli agregat v kleti, po enkrat v garaži in na balkonu.

Kot pojasnjujejo v UKC Ljubljana, se v motorju električnih agregatov ob zgorevanju bencina ali dizelskega goriva sprošča tudi smrtno nevaren ogljikov monoksid. Ob delovanju agregata v zaprtem ali deloma zaprtem prostoru, ko sta na primer garaža ali klet, lahko raven ogljikovega monoksida v prostoru izredno hitro naraste in doseže smrtno nevarno koncentracijo že po nekaj minutah.

Nevarna koncentracija ogljikovega monoksida se lahko pojavi tudi ob namestitvi agregata preblizu hiše, posebno če je izpušna cev usmerjena proti hiši. Agregati morajo biti tako nameščeni vsaj sedem metrov stran od objekta in morajo biti obrnjeni z izpušno cevjo stran od objekta. Poleg tega mora veter pihati od objekta proti agregatu. Posebno nevarna je tudi uporaba agregatov v jaških, vrtačah in poglobljenih delih objektov, kjer se lahko nakopiči ogljikov monoksid, so navedli v UKC Ljubljana.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa ter pri vdihovanju ne draži sluznic, zato ga ljudje ne moremo zaznati in se pravočasno umakniti iz zastrupljenega območja. Kot v zvezi s tem pojasnjuje Brvar, imajo ljudje na začetku zastrupitve z ogljikovim monoksidom neznačilne težave, kot so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni, na primer kroničnega bronhitisa ali angine pektoris.

Pri hujši in dlje časa trajajoči zastrupitvi z ogljikovim monoksidom pa postane glavobol vse močnejši, zastrupljenci postopno postanejo zaspani, zmedeni, imajo težave pri mišljenju, motnje vida, srce jim hitro bije. Nato sledijo še izguba zavesti, krči in lahko tudi smrt. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi.

Kot še opozarjajo na UKC Ljubljana, moramo vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom vzeti zelo resno in se zavedati, da lahko zastrupitve povzročijo trajne okvare možganov. Ob sumu na zastrupitev z ogljikovim monoksidom morajo ljudje takoj zapustiti objekt in poklicati pomoč na telefonsko številko 112.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!