Nasveti

Pomladno razstrupljanje z veliko koprivo

Renata Ucman
3. 5. 2022, 23.42
Posodobljeno: 6. 5. 2022, 10.26
Deli članek:

Spomladi na vrtu ali v naravi začnemo nabirati veliko koprivo. Kot divja hrana še posebej izstopa po svojih prehranskih in zdravilnih lastnostih. Odlična in blagodejna je v jedeh, pa tudi pripravkih. Nepogrešljiva je pri pomladnem čiščenju in razstrupljanju telesa po dolgi zimi. Monika Mulej z Zeliščne kmetije Hanuman nam je razložila, kako jo nabiramo ter iz nje pripravimo okusno omako, zavitek, smuti, čaj in sirup. Odslej boste znali veliko koprivo uporabiti tudi drugače.

Revija Jana
Omaka iz velike koprive

»Večina divje raslih užitnih rastlin vsebuje veliko več mineralov od običajne zelenjave. Velika kopriva med divjo hrano še posebej izstopa. Vsebuje veliko železa in drugih mineralov, kalcija, magnezija, fosforja in silicija. Že prvi stik z njo nam da vedeti, da vsebuje kisline, saj nas speče in na naši koži vsaj kratkotrajno pusti pekoč odtis. Prav te njene kisline močno pripomorejo k njenemu protivnetnemu učinku. Kot vse temno zelene rastline, ki vsebujejo veliko klorofila, spodbuja čiščenje telesa. Čisti kri in sečne poti. Zato je nepogrešljiva pri pomladnem razstrupljanju telesa, saj hkrati spodbuja telo k čiščenju in mu daje številne minerale. Teh nam še posebej spomladi lahko manjka,« pojasnjuje Monika Mulej, zeliščarka z bogatim znanjem. »Narava nam spomladi ponuja odlične pomočnike, da očistimo telo – kopriva je eden glavnih. Če ji dodamo regrat in čemaž, smo res naredili veliko dobrega za svoje telo.«

Varno zelišče z močnim učinkom

Velika kopriva spodbuja tudi delovanje limfnega sistema in v manjši meri pomaga prebavilom. Čeprav je zelo varno zelišče, je njen učinek kar močan. »V prvi vrsti pomaga proti slabokrvnosti, ki zajema tudi neprimerno sedimentacijo, pomanjkanje železa v krvi. Pri teh težavah naj bo kopriva med prvimi izbirami. Čeprav minerale najbolj pridobimo iz rastline, kadar jo pojemo, se je za izboljšanje krvi odlično izkazala v tinkturi, čaju, sirupu in smutiju. Koprivina neverjetna čistilna moč pride zelo prav pri težavah z revmo. Poleg tega učinkuje protivnetno, kar lahko pri revmi veliko pripomore k izboljšanju. V tem primeru pijemo njene pripravke ali pa se masiramo s tinkturo. Kopriva se uporablja pri alergijah, saj močnejše čiščenje telesa očisti tudi kožo. Predvsem pomaga pri nečisti koži, ki je posledica slabšega delovanja sečil in slabšega limfnega pretoka. Na primer pri ljudeh, ki se manj gibljejo. Poleg tega sta s čistočo krvi povezana diabetes in putika, pri katerih se koprivo pogosto kombinira z drugimi zelišči. Še najboljša je kopriva pri prehladnih vnetjih sečil. Kombiniramo jo lahko z drugimi zelišči za zdravje sečil, kot so njivska preslica, brezovi listi, mlečni oves, zlata rozga. Ne pozabimo na učinek koprivinih korenin in listov pri težavah s prostato. Olajša lahko izločanje seča in ustavlja vnetje.«

Nabirajmo jo z rokavicami

Pri nabiranju velike koprive uporabimo rokavice! »Koprivo lahko spomladi nabiramo za prehrano, takoj ko zraste vsaj pet centimetrov. Lahko si pomagamo s škarjicami. Bolj ko je kopriva mlada, mehkejša so njena stebla. Lahko bi jo nabirali vse leto, vendar stebla, pozneje pa tudi listna stebla, postanejo zelo vlaknasta in se več ne razkuhajo. Zato pri večjih koprivah porežemo le vršičke in kakšen čim mlajši list. Za prehrano je kopriva najboljša, dokler je mlada, vršički pa do cvetenja. Potem listi zbledijo in rastlina usmerja energijo predvsem v semena. Če koprivo pokosimo, bomo nato spet imeli mlado divjo zelenjavo. Kljub košnji bo kopriva najbolj vitalna, zelena in mineralov polna spomladi ter potem znova jeseni. To je tudi najboljši čas za nabiranje bodisi za prehrano ali za čaje, tinkture. Za pripravke iz kopriv je najboljši čas za nabiranje pred cvetenjem in takoj, ko zacveti. Običajno je to maja in nato septembra.«

Od sveže v napitkih do kuhane in pečene

Velika kopriva je odlična v jedeh, naj bo sveža, kuhana ali pečena. Vendar sveža lahko še vedno speče po ustih, razen če jo vmešamo v smuti in podobne napitke. Sogovornica veliko koprivo v jedeh najpogosteje uporablja tako, da jo najprej blanšira, vse dokler niso njena stebla mehka. Včasih jo nato precedi, drugič zmeša s paličnim mešalnikom in zgosti, da nastane omaka. »Kopriva ima lepo lastnost, da ni grenka in je njen okus blag, dokaj nevtralen. Primerna je za vse jedi, kjer bi sicer uporabili špinačo. Na primer za zavitke, juhe, omake ...« Ah, kaj bi naštevali, najbolje, da kar sami poizkusite!

* Omaka iz velike koprive

Sestavine
približno 2 litra svežih koprivinih vršičkov
pol skodelice kvinojine moke (ali druge vrste moke)
1 dl kokosovega mleka
muškatni orešček
sol
poper

Priprava: Koprivo najprej dobro operemo in jo v posodi prelijemo z vrelo vodo. To damo na ogenj, dokler stebla niso mehka. S paličnim mešalnikom jo zmešamo do gladkega in pristavimo nazaj na šibek ogenj. Potem kvinojino moko v skodelici počasi zmešamo z vodo v gladko maso. Prilijemo k omaki in pustimo, da rahlo vre od 3 do 5 minut. Dodamo začimbe in kokosovo mleko – in  omaka je pripravljena.


* Zavitek iz kopriv

Sestavine 
vlečeno testo
približno 3 litre svežih vršičkov velike koprive
250 g skute
sol
poper
začimbe po želji (koriander, rdeča paprika, kurkuma)

Priprava: Koprivine vršičke dobro operemo, prelijemo z vrelo vodo in kuhamo na zmernem ognju, dokler stebla niso mehka. Precedimo. Malo razrežemo in dodamo skuti in začimbam ter dobro premešamo. Maso damo na testo in pripravimo zavitek.
Nasvet: »Namesto skute lahko uporabite kremni sir in kislo smetano, lahko tudi tofu. Zelo dobro se namesto skute obnese dobro kuhana rumena ali rdeča leča ali pa oluščen mung dhal oziroma zelena soja.«


* Koprivni čaj

Koprivni čaj iz svežih listov je nežnega, za večino prijetnega okusa. V pomladnem času zelo prija zjutraj pred zajtrkom. Pripravimo ga tako, da od 2 do 3 vršičke velike koprive prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut. Precedimo in pijemo. Vršičke lahko pojemo. Tudi čaj iz suhe koprive se pripravlja enako – prelijemo ga z vrelo vodo in pustimo od 5 do 10 minut. Namig: Koprivni čaj kmalu postane temen in takrat ni več tako zdravilen, zato ga ne moremo skuhati za ves dan.


* Koprivni sirup

Sestavine
približno 2 litra svežih vršičkov in listov velike koprive
1,5 litra vode
0,6 kg–1,2 kg sladkorja ali 1,2 kg cvetličnega/akacijevega/ gozdnega medu
0,5 dl limoninega soka ali 20 g citronske kisline

Priprava: Oprane koprive prelijemo z vrelo vodo. Pustimo stati 15 minut. Precedimo in na blagem ognju segrevamo toliko, da raztopimo sladkor oziroma med. Dodamo limonin sok ali citronsko kislino. Še toplo zapremo v čiste steklenice. Tak sirup lahko redčimo z vodo in uporabljamo za vsakodnevno pitje. S tem si tudi izboljšamo kri. Vendar pijmo tudi dovolj vode, saj kopriva precej suši telo.
Nasvet: Če ste uporabili med in limonin sok, se lahko zgodi, da sirup zavre. Če ga želite hraniti daljši čas, je varneje uporabiti citronsko kislino.

* Koprivni čaj za nego las

Monika Mulej: »Pest suhe velike koprive ali tri pesti sveže prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut. Precedimo in počakamo, da se ohladi. Lase si umijemo kot običajno. Preden jih obrišemo, koprivni čaj počasi zlijemo po lasišču. Če je le možno, si las ne obrišemo, ampak počakamo, da se odtečejo in po možnosti naravno posušijo. S tem okrepimo njihovo vitalnost, korenine in dobimo bolj čvrste, zdrave lase. Preprečuje tudi prhljaj.«

Revija Jana št. 18, 3.5.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov