Popolna preozbrazba

Kaj bo za kosilo?

K. Š.
5. 5. 2019, 00.00
Deli članek:

Kot smo vam obljubili v prejšnji številki tokrat razkrivamo primer jedilnika, ki ga je za naše udeleženke pripravila diplomirana dietetičarka Katja Simić.

Promocijsko gradivo
Polnjene bučke

Bistvo, ki ga je potrebno upoštevati, se skriva v raznolikosti na krožniku, torej mikrohranila kot so vitamini in minerali.

Tokrat vam razkrivamo, kaj je diplomirana dietetičarka Katja Simić pripravila za naše kandidatke za kosilo. 

KOSILO 

1 primer: Polnjena bučka z ajdovo kašo in piščancem
Izbrano bučo operemo in izdolbemo. Rahlo posolimo in začinimo po okusu (npr. poper, rdeča paprika, česen). Pustimo, da se malce zmehča.
Na ponvi segrejemo olivno olje in na njem popečemo čebulo toliko, da porumeni. Dodamo izbrano meso in ga popečemo. Popečenemu dodamo zelenjavo, narezano na kocke: korenček, jajčevec, koruzo, fižol, por, špinačo, blitvo … Vse skupaj lahko zalijemo z malce paradižnikove mezge ali smetane za kuhanje. Na hitro še popečemo ali pregrejemo – odvisno od tega, katero zelenjavo smo izbrali. V mešanico lahko vrnemo tudi polnilo, ki smo ga izdolbli iz buče.

Arhiv Katje Simić
Polnjene bučke z ajdovo kašo

Pečico segrejemo na 180 °C. S polnilom napolnimo bučo in jo postavimo v pečico. Pustimo med 15 do 30 minut. Pladenj vzamemo iz pečice in čez bučo naribamo še sir. Tudi tukaj imamo kar nekaj izbir: feta sir, mocarela, parmezan … Vse skupaj pokrijemo s folijo in vrnemo v pečico še za slabih 10 minut. Zadnjih nekaj minut pečemo brez folije, da se sir malce zapeče.

2 primer: Bučkini rezanci z rakci in avokadovim pestom
Operimo bučko in jo s spiralnim rezalnikom za pripravo špagetov iz zelenjave narežemo na špagete. Naša merica je 1 bučka srednje velikosti za 1 osebo (nekje 150–200 g). Posolimo in pustimo stati približno 15 minut, da bučka spusti vodo.

Arhiv Katje Simić
Zelenjavni rezanci z rakci

Na malce olivnega olja segrejemo ponev. Ko je olje segreto, dodamo 2 stroka iztisnjenega česna. Rakce prepražimo. Ko so skoraj gotovi, jim dodamo še bučko, ki jo predhodno ožamemo. Vse skupaj pražimo še 5 minut. Ko je jed pripravljena, lahko čez njo naribamo manj masten sir, prelijemo z avokadovim pestom. Olupimo avokado, mu dodamo sok iztisnjene limone, česen, malce soli in pistacijo. Vse skupaj zmešamo v mešalniku z bučko ter rakci.

Estrada

tara zupancic
Nove priložnosti

Tara Zupančič krenila na povsem drugačno poslovno pot

dinastija
Dinastična Linda Evans

Telenovele, Linda Evans in Dinastija: Vzpon glamurja in dramatičnih zgodb na televiziji

Tanja je med zdravljenjem nadaljevala z nastopi
Vedno nasmejana in pozitivna

Tanja Žagar je Mikija prepričala, da je glasba zanjo zdravilna

milena zupancic
Jok ni rešitev

Milena Zupančič se raje spominja lepih trenutkov

aleksandra balmazovic
Nazaj v šolo

Aleksandro Balmazović so sošolci zamenjali za profesorico

admir baltic 1
Predan svojemu delu

Admir Baltić si tega nikoli ni mislil, a človek obrača, življenje obrne

Zanimivosti

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču

Bryan Jonhson
Nesmrtnost: nova resničnost

Nima 27, ampak 47 let: Prvi človek, ki je uspešno pomladil svoje telo

hot dog, pivo, inter miami
Pred Messijevim stadionom

(Video) Je to najdražji hot dog na svetu?

ogledalo
Dober začetek dneva

Zdrave jutranje navade bodo življenje spremenile na bolje