Popolna preozbrazba

Kaj bo za kosilo?

K. Š.
5. 5. 2019, 00.00
Deli članek:

Kot smo vam obljubili v prejšnji številki tokrat razkrivamo primer jedilnika, ki ga je za naše udeleženke pripravila diplomirana dietetičarka Katja Simić.

Promocijsko gradivo
Polnjene bučke

Bistvo, ki ga je potrebno upoštevati, se skriva v raznolikosti na krožniku, torej mikrohranila kot so vitamini in minerali.

Tokrat vam razkrivamo, kaj je diplomirana dietetičarka Katja Simić pripravila za naše kandidatke za kosilo. 

KOSILO 

1 primer: Polnjena bučka z ajdovo kašo in piščancem
Izbrano bučo operemo in izdolbemo. Rahlo posolimo in začinimo po okusu (npr. poper, rdeča paprika, česen). Pustimo, da se malce zmehča.
Na ponvi segrejemo olivno olje in na njem popečemo čebulo toliko, da porumeni. Dodamo izbrano meso in ga popečemo. Popečenemu dodamo zelenjavo, narezano na kocke: korenček, jajčevec, koruzo, fižol, por, špinačo, blitvo … Vse skupaj lahko zalijemo z malce paradižnikove mezge ali smetane za kuhanje. Na hitro še popečemo ali pregrejemo – odvisno od tega, katero zelenjavo smo izbrali. V mešanico lahko vrnemo tudi polnilo, ki smo ga izdolbli iz buče.

Arhiv Katje Simić
Polnjene bučke z ajdovo kašo

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Pečico segrejemo na 180 °C. S polnilom napolnimo bučo in jo postavimo v pečico. Pustimo med 15 do 30 minut. Pladenj vzamemo iz pečice in čez bučo naribamo še sir. Tudi tukaj imamo kar nekaj izbir: feta sir, mocarela, parmezan … Vse skupaj pokrijemo s folijo in vrnemo v pečico še za slabih 10 minut. Zadnjih nekaj minut pečemo brez folije, da se sir malce zapeče.

2 primer: Bučkini rezanci z rakci in avokadovim pestom
Operimo bučko in jo s spiralnim rezalnikom za pripravo špagetov iz zelenjave narežemo na špagete. Naša merica je 1 bučka srednje velikosti za 1 osebo (nekje 150–200 g). Posolimo in pustimo stati približno 15 minut, da bučka spusti vodo.

Arhiv Katje Simić
Zelenjavni rezanci z rakci

Na malce olivnega olja segrejemo ponev. Ko je olje segreto, dodamo 2 stroka iztisnjenega česna. Rakce prepražimo. Ko so skoraj gotovi, jim dodamo še bučko, ki jo predhodno ožamemo. Vse skupaj pražimo še 5 minut. Ko je jed pripravljena, lahko čez njo naribamo manj masten sir, prelijemo z avokadovim pestom. Olupimo avokado, mu dodamo sok iztisnjene limone, česen, malce soli in pistacijo. Vse skupaj zmešamo v mešalniku z bučko ter rakci.

Zanimivosti

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem

krema za roke, nega rok
Nega rok

Naravni nasveti za nego izsušenih rok