Televizija

Bi radi doživeli ura in pol smeha – tistega iskrenega in iz srca? Tu je priložnost!

A. M.
26. 7. 2024, 08.00
Deli članek:

Je kir ke riku? je prvi domači celovečerec v sočnem pohorskem narečju, ki ga je skupina ustvarjalcev posnela na lastne stroške in z neuveljavljeno igralsko zasedbo.

Pro plus
Je kir ke riku? je prvi domači celovečerec v sočnem pohorskem narečju.

Majhen projekt je na Štajerskem postal nepričakovani zmagovalec lanskega kinematografskega leta ter tretji najbolj gledani domači film v Sloveniji. Vsi, ki ste ga zamudili, si ga lahko sedaj ogledate na Voyu.

»Skoraj vsa narečja pri nas imajo svoj film. Čas je, da mi na zemljevid postavimo svujga poharskega in tau tak, ko je na Poharji navada, z lastnimi žulji,« je povedal Andrej Pratnemer, sorežiser in idejni vodja, ki je skupaj z Denisom Vengustom posnel film Je kir ke riku?, ki obljublja uro in pol smeha – tistega iskrenega in iz srca. Dogajanje je postavljeno v idilično, na videz zaspano vasico pod Pohorjem. Ko domačinka Ana na obisk pripelje svojega fanta Gašperja iz Ljubljane, s tem vznemiri svojo tradicionalno kmečko pohorsko družino. Gašper namreč predstavlja vse, kar se Pohorcem upira, zato se ga želijo čim prej znebiti. Sledi serija zabavnih zapletov, ki se lahko zgodijo le na Pohorju.

Pro plus
V glavni vlogi Gašperja nastopa znani glasbenik Uroš Steklasa, vlogo Ane pa je odigrala sicer diplomirana medicinska sestra Zala Žvikart Meglič.

V glavni vlogi Gašperja nastopa znani glasbenik Uroš Steklasa, vlogo Ane pa je odigrala sicer diplomirana medicinska sestra Zala Žvikart Meglič. »Ko mi je Andrej povedal, da želi izpeljati ta projekt, se mi je takoj aktiviral hrček v glavi in zgradil sem si lik Ljubljančana, ki ne je mesa, ne pije alkohola, je bolj fin in pride na Pohorje s svojo punco, kjer nato doživi kulturni šok,« se spominja Uroš Steklasa, ki je prvič stopil v igralske čevlje in film tudi glasbeno opremil. Pravi, da ima na snemanje samo lepe spomine in da se je kot edini Ljubljančan zelo hitro vklopil v ekipo. »Pohorci so zelo fajn ljudje, s katerimi smo se hitro vzeli za svoje. Na začetku je bilo nekaj težav z razumevanjem, zdaj pa že jaz včasih za zabavo kakšno rečem po pohorsko,« je zaključil. V filmu sicer nastopa 18 igralcev, vsi »naturščki«, torej nešolani igralci, doma iz krajev, kjer vsakodnevno govorijo pohorska narečja. Vsi so nekaj mesecev živeli le za film in se tudi odpovedali svojim honorarjem.

Pro plus
Vsi, ki ste film zamudili, si ga lahko sedaj ogledate na Voyu.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!