Glasba

Z glasbo v ušesih skozi sivo mesto

A. M.
30. 5. 2024, 08.00
Deli članek:

Satori, ena od zasedb, ki jo je osnoval izjemni glasbenik Jure Tori.

Janin Vezonik
Za harmonikarja Jureta Torija pravijo da igra melodije, ki dišijo po vinu in zemlji, poeziji in plesu in hrepenijo po soncu, kadar so ujete v temnih rudniških rovih.

Virtuoz na harmoniki Jure Tori je lansko leto okoli sebe zbral vrhunske glasbenike in osnoval novo zasedbo Satori, ki te dni predstavlja že svojo tretjo skladbo Walking. Skladba je nastala v sivini velemesta, kjer se posameznik hitro izgubi v množici, a si hkrati, s slušalkami v ušesih in v svojem ritmu, lahko ustvari svoj mali mehurček sreče.

Iztok Zupan
Satori pomeni doživetje popolnega miru; je čas, ko v nas ni nobene misli.

Kaj sploh pomeni in kako je nastal Satori? Satori pomeni doživetje popolnega miru; je čas, ko v nas ni nobene misli, čustva, ničesar, kar bi lahko omajalo naše notranje ravnovesje, harmonijo, zdravje. Neprekinjeno doživljanje satorija bi lahko poimenovali razsvetljenje. In nekakšno glasbeno razsvetljenje je pred časom doživel tudi Jure Tori, ki ima sicer bogato glasbeno preteklost (Orlek, Tori Tango, Tori Trio, Jurski par, Tori Story, Flora & Paris). Jure Tori je harmoniko zamenjal za Rhodes klavir, Wurlitzer ter Hammond orgle, viski in cigare pa je prepustil svojim kompanjonom: izjemni pevki Ursuli Luthar, balkanski kitarski jazz legendi Primožu Grašiču, avstrijskemu jazz kontrabasistu Wolframu Derschmidtu ter trobentaču Janu Adameku. Za zvokovno podobo, pravo energijo in beat pa skrbi njihov producent JAMirko. Skladba Walking je njihova tretja – predstavili so že Summer Night Storm in Traveling Alone. Besedilo za Walking je spisala avstrijska pevka Ajda Sticker, ko se je z vasi preselila na Dunaj. In se tam srečala s sivino mesta ter nerazpoloženimi ljudmi slabe volje. Neopazna v množici si je ustvarila svoj svet s slušalkami v ušesih in si domišljala, kako celo mesto z njo pleše v ritmu ljubezni.