»Že dolgo smo vsi doma, vsa družina, vegetarijanci. Precej pazimo, kaj jemo. Če se le da, posegamo po lokalni hrani. Sicer pa že dobrega četrt stoletja odlično kuha moj mož. Jaz stopim v kuhinjo bolj občasno. Obožujem morsko hrano, veliko sadja in zelenjave, ki ju je v okolici naše hiše v Velenju v izobilju,« je razložila modna oblikovalka, ki po zagotovilih hčerke med drugim dobro pripravi zelene šparglje z jajcem in avokadovo solato. Tokrat pa nam je zaupala recept za špagete s paradižnikovo omako – seveda s svežimi domačimi paradižniki.
Sestavine (za 4 osebe)
· 400 g špagetov
· 700 g zrelih domačih paradižnikov (najraje san marzano ali datterini)
· 3 stroki česna
· 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
· sveža bazilika
· sol po okusu
· sveže mlet črni poper po okusu
· nariban parmezan ali pekorino (neobvezno)
Priprava
1. Najprej blanširajte paradižnike. To storite tako, da jih za približno 30 sekund potopite v vrelo vodo, nato pa jih na hitro ohladite v ledeni vodi. Olupite jih in narežite na koščke.
2. V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednji temperaturi. Dodajte olupljene stroke česna in jih na rahlo prepražite, dokler ne postanejo zlato rumeni. Nato jih odstranite iz ponve.
3. V ponev dodajte narezane paradižnike, jih rahlo posolite in kuhajte na srednji temperaturi približno 15–20 minut, dokler ne nastane gosta omaka. Občasno premešajte.
4. Proti koncu kuhanja dodajte nekaj listov sveže bazilike. Medtem v velikem loncu z vrelo slano vodo skuhajte špagete po navodilih na embalaži (al dente).
5. Kuhane špagete odcedite (pri tem prihranite nekaj vode od kuhanja) in jih stresite v ponev s paradižnikovo omako. Po potrebi dodajte nekaj žlic vode od kuhanja špagetov, da se omaka lepo
poveže s testeninami. Špagete postrezite z nekaj svežimi listi bazilike, naribanim parmezanom ali pekorinom ter sveže mletim črnim poprom.
NAMIG: Špageti s paradižnikovo omako so klasična italijanska jed, ki izvira iz južne Italije, zlasti iz regije Kampanija in otoka Sicilije. V okolici Neaplja pridelujejo okusni paradižnik san marzano, ki je znan po svoji sladkosti in nizki vsebnosti kislin ter je postal osnova za klasične italijanske paradižnikove omake.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 39, 24. september 2024.