Sestavine
Vlečeno testo
- 300 g moke
- jajce
- sol
- 2 žlici olja
- mlačna voda
Nadev
- 1,3 kg skute
- 2 dl smetane
- 100 g sladkorja
- pol vrečke vaniljevega sladkorja
- ščep soli
- 0,5 l smetane za mazanje
Priprava
1. Iz vseh sestavin za vlečeno testo umesimo testo in ga pustimo počivati 20 minut.
2. Testo razvaljamo v krog s pol metra premera, tako da sega čez lopar (okrogla lesena deska za gibanico). Če nimamo loparja, si lahko pomagamo s kakšno drugo okroglo podlago. Nato testo še razvlečemo, premer naj bo zdaj dvojen.
3. Sredino testa namažemo s polovico nadeva, obod pa razrežemo na 6 enakih delov in prvega razvlečemo čez sredino. Namažemo z nadevom, vse naslednje do konca pa s smetano.
4. Prestavimo na peki papir in potisnemo v pečico, ogreto na 220 stopinj, za 25–30 minut. Gibanica naj se zlato rumeno zapeče.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 26, 24. junij, 2024.