NAMIG
Bezgovo cvetje vsebuje veliko koristnih snovi, ki učinkujejo rahlo diuretično, krepijo naše telo in imunski sistem.
Sestavine
· lepi bezgovi cvetovi
· 2 jajci
· ½ jogurtovega lončka sladkorja
· 1 lonček navadnega jogurta
· ½ jogurtovega lončka olja (sama dam olivno, lahko pa daste tudi kakšno drugo)
· 2 jogurtova lončka moke
· 1 pecilni prašek
· po želji še: lupinica ene bio limone, 1 vaniljin sladkor
Priprava
1. Naberite lepe odprte bezgove cvetove. S škarjami odrežite večje in debelejše peclje. Potrebujemo približno 2 jogurtova lončka očiščenih cvetov.
2. V skledi stepite jajca in sladkor. Ko vse skupaj lepo narase, dodajte jogurt. Nato postopoma med stepanjem še olje. Moko zmešajte s pecilnim praškom in jo dodajte v maso. Nazadnje pa z vilicami vmešajte v testo še očiščene bezgove cvetove.
3. Pekač obložite s peki papirjem, vlijte vanj testo, in če je treba, ga malce poravnajte, da bo gladko in ravno. Pecite v ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija 40 minut.
NASVET
Preden date pecivo v pečico, lahko po vrhu potresete še na polovice ali četrtine zrezane sveže jagode (približno 250 g). Tako bo pecivo še bolj sočno in okusno. Zraven se seveda poda bezgov sirup.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 19, 7. maj, 2024.