»V Angliji za božično večerjo, ki jo pripravimo prav na božični dan med 17. in 18. uro, jemo pečenega purana, nadevanega z zmesjo iz kruha, jajc, čebule, česna in žajblja, zraven pa postrežemo pečen krompir, kostanj, pastinak, brstični ohrovt, mesno omako in prilogo iz brusnic.« Na praznični mizi ne sme manjkati tudi božična torta iz suhega sadja. Priprava je kar zamudna, saj traja kar štiri tedne. Ob večerji gostje, razloži Adele, dobijo še zavojčke imenovane christmas cracker. »Zavojček, ki je narejen iz pisanega papirja, se ob potegu – gosta, ki si za mizo sedita nasproti, ga povlečeta vsak v svojo smer – odpre s pokom. V njem so papirnati klobuček, plastična igračka in listek s sporočilcem ali uganko. Med večerjo si nadenemo papirnate klobučke, ki smo jih dobili v christmas crackerjih, ter si pripovedujemo šale in uganke.« Dokler je bila živa kraljica, so pred kosilom po televiziji spremljali njen govor. Še en zanimiv običaj imajo Angleži – naslednji dan za kosilo postrežejo jed, ki jo pripravijo iz ostankov božične večerje.
Brezglutenska božična pita po Adelino
Sestavine
· 800 g puranjega mesa
· 2 žlici brezglutenske moke
· približno 1 liter jušne osnove (puranje, piščančje ali zelenjavne)
· 2 žlički navadnega jogurta ali crème fraiche (kisla smetana)
· 500 g brezglutenskega testa za pito
· pol vrečke pečenih kostanjev (približno 50 g)
· pol vrečke sušenih brusnic (približno 100 g)
· 1 jajce
· ščepec timijana
· 1 žlica oljčnega olja
· 2 pora
· sol in poper po okusu
Priprava
1. Por na drobno narežemo in prepražimo na olivnem olju. Puranje meso narežemo na kocke in ga dodamo k poru. Pražimo na zmernem ognju, dokler ni puran pečen.
2. Dodamo timijan, sol in poper ter zalijemo z vročo jušno osnovo. Zmanjšamo ogenj in kuhamo tako dolgo, da se jed zgosti.
3. Na koncu dodamo kostanj, brusnice in crème fraiche (ali jogurt) ter dobro premešamo.
4. V globok pekač za pito položimo brezglutensko listnato testo, ga premažemo s stepenim jajcem in nadevamo z zmesjo puranovega mesa z dodatki.
5. Pečemo v ogreti pečici na 190° približno 35 do 40 minut.
ZANIMIVOST
Poljubljanje pod belo omelo je tradicija, ki prihaja iz Anglije. Včasih je moral tisti, ki je želel nekoga poljubiti, najprej z omele odtrgati belo jagodo. Ko je jagod zmanjkalo, se pod omelo ni več smelo poljubljati.
NAMIG
Če nismo občutljivi za gluten, lahko za pripravo te jedi seveda uporabimo običajno listnato testo in moko.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 50, 12. december, 2023.