Čebulna pita
Sestavine
Testo:
240 g gladke moke
80 g masla
0, 5 dl pinjenca
1 rumenjak
ščepec mletega belega popra
ščepec soli
gladka moka za valjanje
maslo za namastitev pekača
Nadev:
600 g olupljene čebule
100 g slanine
1,8 dl kisle smetane
3 jajca
3 vejice timijana
1 žlica masla
ščepec muškatnega oreščka
sol
Priprava
1. V skledi zmešajte moko, zmehčano maslo, sol in poper. Z mešalnikom za testo na nizki hitrosti obdelujte mešanico, dokler ne začnejo nastajati manjša zrnca. Vmešajte stepen pinjenec in rumenjak ter zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo za živila in za 30 minut postavite v hladilnik. Nato testo na pomokani površini razvaljajte v približno 2 mm debelo ploščo in z njo obložite na rahlo pomaščen pekač za pito. Dno prebodite z vilicami in testo za 10 minut postavite v hladilnik. Nato na testo položite papir za peko, nanj nasujte fižol in postavite v pečico, ogreto na 200 °C. Ko se robovi testa zlato obarvajo, znižajte temperaturo na 150 °C in pecite še 15 minut.
2. Medtem narežite čebulo na tanke kolobarje in jo s sesekljano slanino na maslu podušite do mehkega. Prenesite jo v skledo, solite, dodajte muškatni orešček, timijanove lističe in jajca, stepena s smetano, ter premešajte.
3. Pečeno testo pustite, da se malo ohladi, nato z njega odstranite suhe stročnice in po testu razporedite pripravljen nadev. Pekač postavite nazaj v pečico, ogreto na 150 °C, in pecite približno 35 minut oziroma tako dolgo, da pita povrhu dobi lepo zlato rjavo barvo.
Jesenski trio: zelje, krompir in klobasa
Sestavine
1 kg krompirja
sol
100 g dimljene slanine
1 velika čebula
ščepec zdrobljene kumine
400 g kislega zelja
1 žlička sladkorja (po želji)
4 klobase
olje za cvrtje
Priprava
1. Krompir olupite in skuhajte v osoljeni vodi, dokler se ne zmehča. Odcedite in pretlačite.
2. V ponvi prepražite na drobno narezano slanino, sesekljano čebulo in kumino. Dodajte zelje in dušite, dokler se ne zmehča. Po želji ga lahko začinite še z malo sladkorja.
3. Krompir in zelje razporedite po pekaču. Pecite v pečici, segreti na 190 °C, dokler se zlato rjavo ne obarva.
4. Ta čas skuhajte klobaso. Kuhano klobaso malce osušite, večkrat prebodite z zobotrebcem, nato pa počasi popecite na olju.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023