Nasveti

Krepke jedi za hladne dni

Lara Jelen
5. 11. 2023, 07.00
Deli članek:

Začenja se sezona kislega zelja in jedi, ki nas ne le okrepijo ter nahranijo, temveč tudi pogrejejo.

Profimedia
Recepti za krepke jedi

Čebulna pita

Sestavine

Testo:

240 g gladke moke

80 g masla

0, 5 dl pinjenca

1 rumenjak

ščepec mletega belega popra

ščepec soli

gladka moka za valjanje

maslo za namastitev pekača

Nadev:

600 g olupljene čebule

100 g slanine

1,8 dl kisle smetane

3 jajca

3 vejice timijana

1 žlica masla

ščepec muškatnega oreščka

sol

Profimedia
Čebulna pita

Priprava
1. V skledi zmešajte moko, zmehčano maslo, sol in poper. Z mešalnikom za testo na nizki hitrosti obdelujte mešanico, dokler ne začnejo nastajati manjša zrnca. Vmešajte stepen pinjenec in rumenjak ter zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo za živila in za 30 minut postavite v hladilnik. Nato testo na pomokani površini razvaljajte v približno 2 mm debelo ploščo in z njo obložite na rahlo pomaščen pekač za pito. Dno prebodite z vilicami in testo za 10 minut postavite v hladilnik. Nato na testo položite papir za peko, nanj nasujte fižol in postavite v pečico, ogreto na 200 °C. Ko se robovi testa zlato obarvajo, znižajte temperaturo na 150 °C in pecite še 15 minut.
2. Medtem narežite čebulo na tanke kolobarje in jo s sesekljano slanino na maslu podušite do mehkega. Prenesite jo v skledo, solite, dodajte muškatni orešček, timijanove lističe in jajca, stepena s smetano, ter premešajte.
3. Pečeno testo pustite, da se malo ohladi, nato z njega odstranite suhe stročnice in po testu razporedite pripravljen nadev. Pekač postavite nazaj v pečico, ogreto na 150 °C, in pecite približno 35 minut oziroma tako dolgo, da pita povrhu dobi lepo zlato rjavo barvo.

Jesenski trio: zelje, krompir in klobasa

Sestavine

1 kg krompirja

sol

100 g dimljene slanine

1 velika čebula

ščepec zdrobljene kumine

400 g kislega zelja

1 žlička sladkorja (po želji)

4 klobase

olje za cvrtje

Profimedia
Jesenski trio: zelje, krompir in klobasa

Priprava
1. Krompir olupite in skuhajte v osoljeni vodi, dokler se ne zmehča. Odcedite in pretlačite.
2. V ponvi prepražite na drobno narezano slanino, sesekljano čebulo in kumino. Dodajte zelje in dušite, dokler se ne zmehča. Po želji ga lahko začinite še z malo sladkorja.
3. Krompir in zelje razporedite po pekaču. Pecite v pečici, segreti na 190 °C, dokler se zlato rjavo ne obarva.
4. Ta čas skuhajte klobaso. Kuhano klobaso malce osušite, večkrat prebodite z zobotrebcem, nato pa počasi popecite na olju.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!