Čebula in česen gnijeta
Rumenenje konic česna, zdaj pa se to dogaja tudi čebuli, imata pogosto svoj vzrok v gnitju korenin. Posebej če govorimo o čebuli iz čebulčka. Gnitje korenin je posledica več gliv, med njimi sta tako siva kakor bela plesen in žal tudi fuzarijoze. Veliko rešitev, ki bi bile naravi prijazne, sicer nimamo. Pa vendarle svetujem, da ob prvi možnosti, ko se dovolj osuši, zemljo okoli korenin prerahljate. To naredimo najbolje, najhitreje in najlažje z orodjem, ki ga vidite na fotografiji ob članku.
Takoj zdaj, preden prerahljamo zemljo, svetujem uporabo prav posebnih, ne samo ekoloških, ampak tudi biotičnih pripravkov. Seveda jih je treba kupiti, a gre za, razen za ciljne organizme, nenevarne pripravke. Vsebujejo antagonistične (sovražne) glive ali v tem primeru bakterije. Ti koristni mikroorganizmi običajno zavzamejo prostor, pogosto tudi hrano škodljivim, nekateri pa jih tudi uničujejo. V našem primeru, torej pri gnitju česna in čebule, priporočam bakterijo Bacillusamyloliquefaciens. Ta ima različne seve, vsi pa učinkujejo enako. Verjetno je najlažje poiskati pripravek RastiP, ker je pakiran v manjše količine. Uporabite ga v petih litrih vode. Dodajte še morske alge. Nikakor pa ne dodajajte bakrenih listnih gnojil ali drugih fungicidov, tudi naravnih ne. S tem pripravkom zalijte (ne škropite) posevke. Lahko pa se odločite za uporabo glive Pythiumoligandrum M1, tudi pripravek Univerzalni fungicid ali Polyversum se dobita v dobro založenih trgovinah.
Podobno svetujem, če so se fižolu, ki je komaj vzkalil, začeli nenadoma sušiti spodnji listi.
Če kdo res želi delati pripravke doma, v tem primeru pomaga samo pripravek iz hrena.
Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 25, 20. junij, 2023.