Sestavine za 2 osebi
200–250 g peresnikov
košček masla in malo olja
pribl. 2 dcl tekoče sladke smetane
od 6 do 8 lističev sira ali 4 koščki trikotnega sira (lahko tudi drugega topljivega sira po želji)
kos 3 x 3 cm montagnole ali gorgonzole sira (na koščke)
od 2 do 3 žlice naribanega parmezana (ali več, po želji)
100 g oluščenih pistacij, zmletih ali na drobno sesekljanih
malo muškatnega oreščka, poper, sol po potrebi
Priprava
1. Medtem ko se v loncu posebej kuhajo peresniki, v večji ponvi segrejemo košček masla in 1 žlico olivnega olja, dodamo dobro polovico smetane, muškatni orešček, poper, sir ter pistacije. Na majhnem ognju mešamo in dodajamo preostalo smetano in od 2 do 3 žlice vode od testenin do željene gostote. Omako poskusimo in šele na koncu dosolimo po potrebi.
2. Omaka ne sme biti preveč tekoča, a tudi ne pregosta. Odcejene testenine dodamo v ponev in premešamo, da se okusi prepojijo. Nina Gazibara po vrhu potrese še eno žlico rdečega popra, ki je blagega, sladkastega okusa.
3. Pripravimo krožnike in jemo!