Nasveti

Devet korakov do boljše presnove

jk
14. 1. 2023, 06.15
Deli članek:

V januarju so zelo moderni razstrupljanje in razne diete. Niso pa tudi najbolj priporočljivi, opozarjajo nekateri strokovnjaki, ki pravijo, da je to čas, ko moramo poskrbeti za svoje hormone in jih nikakor ne smemo prikrajšati za zdrave maščobe. Veliko bolje bo, če se namesto diet za začetek lotimo krepitve presnove.

revija Jana
Jutranja telovadba

V našem telesu nenehno potekajo številni presnovni procesi, ki so temelj našega dobrega počutja, vir notranje toplote in osnova za dobro telesno formo. Če presnova ni v redu, nas začne zebsti v noge, začenjajo se nabirati odvečne maščobne blazinice, počutje pa tudi ni kaj prida. Dobro delovanje metabolizma nam omogoča, da dobro prenašamo hlad v okolju, ne le zunaj, ampak tudi v notranjih prostorih, kar nam lahko v teh energetsko kriznih časih pride še kako prav.

1.     Dovolj pijmo

Za dobro delovanje presnove je vitalnega pomena, da dovolj pijemo. Optimalno je, da spijemo kozarec vode vsako uro. Zjutraj dodajmo kozarcu vode še sok polovice limone, saj citronska kislina skrči ožilje, kar poživi pretok krvi. Tudi čaj zelo prija v zimskih dneh.

2.     Jutranja telovadba

Le komu ni težko zjutraj zlesti iz tople postelje. Precej lažje bo šlo, če vstajanje podkrepimo z nekaj telovadbe, tako si bomo utrdili telo in okrepili duha. Kar na postelji se obrnimo na hrbet in v zraku vozimo kolo. Potem sedimo na rob postelje, dvignimo roke v zrak in jih desetkrat iztegnimo tako visoko, kot le gre. Nato vstanimo, uprimo roke v boke ter petkrat zasukajmo ramena v desno in levo. Naredimo še pet predklonov. Za zaključek stopimo na prste, zdržimo v tem položaju nekaj sekund in spustimo pete – ponovimo desetkrat.

revija Jana
S pekočimi začimbami povečamo porabo kalorij.

3. Pogosteje dodajajmo čili

Začinjena in pekoča hrana nas pripravi do znojenja, kar je zanesljiv znak, da telo porablja energijo, že medtem ko jemo. Za to poskrbi kapsaicin, ki je v čiliju. Ta zažene presnovo enako kot, denimo, ingver ali poper. Bodimo pogumni in si jedi kar izdatno začinimo s pekočimi začimbami, saj bomo tako povečali porabo kalorij in s tem izgubljanje odvečne teže.

3.     Jejmo ribe

Ribje meso je lahko prebavljiv vir beljakovin, joda in maščobnih kislin omega 3. Še posebej slednje znižujejo raven holesterola v krvi. Holesterol pa je glavni krivec za to, da stene naših žil izgubljajo elastičnost. Zdravo ožilje je pogoj za dobro delovanje metabolizma in posledično za boljše izgorevanje maščob ter okrepljeno presnovo. Jejmo ribe dvakrat na teden, izberimo pa morske ribe, divji losos, sardele in podobne kakovostne vrste.

revija Jana
Ribje meso je lahko prebavljiv vir beljakovin.

4.     Pomoč akupunkture

Po kitajski tradicionalni medicini je v našem telesu preplet energijskih kanalov – naše zdravje je odvisno od neoviranega pretoka energije po teh poteh. Če so kanali blokirani, je celoten sistem pretoka energije moten, posledica pa so bolezni in slabo počutje. Akupunktura je metoda krepitve samoozdravitvenih sposobnosti organizma, s katero skrbimo za dobro pretočnost energijskih kanalov. Med drugim lahko z natančnim vbodom akupunkturne igle ukrotimo lakoto.

 Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 2, 10. 01. 2023.

revija Jana
Jana, št. 2, 10. 01. 2023

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste