ČAS PRIPRAVE: 1 ura + vzhajanje
KOLIČINA: pribl. 30 polžkov
ZAHTEVNOST: preprosto
Sestavine
TESTO
- 750 g moke
- 1 kocka kvasa
- 3 dl mleka
- 130 g sladkorja
- 1 jajce
- 120 g masla
- 1 žlička soli
- 1 žlica kardamoma v prahu
NADEV
- 150 g masla (sobne temperature)
- 50 g sladkorja
- 1 žlica medu
- 2 žlici cimeta
GLAZURA
- 1 jajce
- 1 žlica mleka
- grobo mleti sladkor za posip
Priprava
1. Najprej pripravimo testo. V manjši posodi razdrobimo kvas, dodamo malo mleka in malo sladkorja. Maslo stopimo in premešamo s preostalim mlekom. V skledo presejemo moko in dodamo vse preostale sestavine za testo. Zamesimo v gladko testo in ga pustimo počivati približno 30 minut.
2. Pripravimo nadev, tako da zmešamo maslo, sladkor, med in cimet. Testo razvaljamo približno 3 mm debelo in premažemo z nadevom.
3. Testo zvijemo in narežemo na približno 1 cm debele rezine, ki jih položimo v papirnate košarice za mafine. Polžke pustimo, da še malo vzhajajo, nato jih premažemo z mešanico jajca in mleka ter potresemo z grobo mletim sladkorjem.
4. Polžke približno 15 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 200 °C.