Nasveti

Zakaj nas umsko delo izčrpa

Tina Nika Snoj
24. 8. 2022, 22.15
Posodobljeno: 24. 8. 2022, 22.22
Deli članek:

Multitasking ali večopravilnost je zelo opevana veščina. Ženske se v njej še posebno odlikujemo, tako doma kot v službi. A sposobnost žongliranja z več opravili naenkrat ima tudi svojo slabo stran. Utruja možgane. (Pre)utrujeni možgani pa vodijo v nevrodegenerativne bolezni. Tekst: T. N. S.

Revija Jana
Sposobnost žongliranja z več opravili naenkrat ima tudi svojo slabo stran. Utruja možgane.


Vsakemu se je že zgodilo, da zaradi velike količine dela, opravkov in vsakodnevne logistike ni več vedel, kje se ga glava drži. Glava pa lahko tudi peče in daje občutek, da bo ravnokar eksplodirala. Od čezmernega razmišljanja, napetosti in fokusiranja se nam lahko začne tudi vrteti ali nam postane slabo. Kot rečeno, vsakemu se to kdaj zgodi. A če se tako počutimo vsak teden, vsakih nekaj dni, celo vsak dan, je treba nekaj spremeniti.

Ko si po celem dnevu sedenja na smrt utrujen

Kar naprej si utrujen. Ne zaspan, izčrpan. Čedalje manj se ti ljubi početi, že preprosto kosilo je težko skuhati, kaj šele zabavati otroke ali pospraviti garažo. Še večerja pri prijateljih se zdi napor. Pa že ves teden ne počneš nič drugega kot buljiš v računalnik. Kar se dogaja, je kognitivna utrujenost, zaradi katere se počutite duševno izčrpani, brez energije in motivacije za karkoli. Nova raziskava, objavljena v reviji Current Biology, je raziskala, kaj se dogaja v možganih, da pridemo v tako stanje.

Najprej moramo bolje spoznati glutamat. Ta metabolit (presnovek), ki ga tako radi tlačijo v hrano kot ojačevalec okusa, je tudi najpogostejši nevrotransmiter v naših možganih. To pomeni, da je pomemben kemični posrednik, ki našim možganskim celicam omogoča medsebojno komunikacijo. Raziskovalci so preučili, kaj se dogaja v možganih, kadar opravljamo zahtevno delo ali razmišljamo s polno paro o pomembnih odločitvah. Izkazalo se je, da zahtevnejše ko je delo, več glutamata se kopiči v prefrontalnem korteksu. Ta del možganov je med drugim odgovoren za uravnavanje pozornosti, nadzor impulzov, reševanje problemov, načrtovanje, ciljno delovanje in delovni spomin. Raziskovalci verjamejo, da več ko je nakopičenega glutamata, več energije pokurimo, da prefrontalni korteks lahko učinkovito deluje.

Povzroča nevrodegenerativne bolezni

Medtem ko imajo ravni glutamata v možganih lahko kratkoročne posledice za našo sposobnost odločanja, vplivajo na naše zdravje tudi dolgoročno. Kratkoročno nas kognitivna utrujenost vodi v slabe odločitve, tudi v nepomembnih stvareh. Odločamo se za rešitve, ki zahtevajo čim manj dela in hitro prinesejo olajšanje ali zadovoljitev potreb. Saj veste tisto, »ma v redu je, ne da se mi ukvarjati s tem«. In potem naročamo hitro hrano, avta ne peljemo pravočasno na servis, ne zamenjamo izdelka z napako, ne prestavimo obiska pri zobozdravniku in kupimo izdelek, ki ga potrebujemo, v najbližji trgovini, ne glede na ceno.

Občasna kognitivna utrujenost je žal del sodobnega vsakdana, če pa je kronična, lahko pusti posledice na možganih. Presežek glutamata je namreč eksitotoksičen, kar pomeni, da povzroča odmiranje nevronov in lahko vodi v nevrodegenerativne bolezni kot so multipla skleroza, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, demenca in Huntingtonova bolezen.

Kako si pomagati?

Če je kognitivna utrujenost neizbežen sestavni del vaše službe, se boste morali resno vprašati, ali je ta tega vredna. Če se z njo srečujete občasno, pa si lahko pomagate tako, da:

-         ocenite, kako se počutite ob koncu tedna, če ne delate. Pomembno je razumeti, ali je utrujenost posledica premalo spanca, morda tesnobe ali vaše dejanske obremenjenosti čez dan,

-         dovolj kakovostnega spanja je ključno, saj se koncentracije glutamata med spanjem zmanjšajo,

-         izogibajte se preklapljanju med nalogami. Vsaki posvetite določen čas, ko se ukvarjate samo z njo. Praviloma namreč med različnimi opravili preklopimo v eni uri večkrat. To le poveča utrujenost, ne pa tudi učinkovitosti;

-         vzemite si kratke odmore – vsaj 2 minuti, med katerimi res počivate in poskusite ohraniti glavo prazno. Nikar vmes ne brskajte po spletu ali telefonu;

-         nekajkrat na dan vstanite od mize, in če se da, pojdite na kratko na svež zrak;

-         če delate od doma, si poskusite najti 20 minut za hiter dremež ali vodeno sproščanje;

-         čez vikende se popolnoma odklopite in ne razmišljajte o tem, kaj vas čaka v ponedeljek.

Revija Janašt. 3423. 8. 2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste