Nasveti

Nitkanje in ščetkanje zob za zdrava pljuča

T. N. S.
4. 8. 2022, 23.23
Posodobljeno: 4. 8. 2022, 23.30
Deli članek:

Usta so ogledalo našega zdravja. Pomankljiva skrb za zobe ne vodi le v zobozdravniško ordinacijo, ampak tudi v bolezni pljuč.

Revija Jana
Evropski znanstveniki raziskujejo, ali nas lahko dobra ustna higiena zaščiti tudi pred kroničnimi pljučnimi boleznimi.

Od žvečenja paličic do svinjskih ščetin in konjske žime, ljudje že tisočletja poskušamo kar najbolje poskrbeti za zdravje svojih zob. Nič čudnega, saj je včasih gnil zob lahko pomenil tudi smrtno grožnjo.

Bakterije, ki povzročajo bolezni dlesni, že nekaj časa povezujejo s smrtno nevarnimi boleznimi srca. Predvidevajo, da vstopijo v krvni obtok in potujejo do srca. To bi pojasnilo, zakaj se nekateri mikrobi iz zobnih oblog pogosto pojavijo v srčnih zaklopkah in srčni mišici.

Evropski znanstveniki zdaj raziskujejo, ali nas lahko dobra ustna higiena zaščiti tudi pred kroničnimi pljučnimi boleznimi. »Verjamemo, da vnetne bakterije v ustih ustvarjajo žepke med dlesnijo in zobom, razgrajujejo sluznico ter se širijo v srce in pljuča,« pravi dr. Randi Bertelsen z Univerze v Bergnu na Norveškem, ki vodi raziskavo, poimenovano BRuSH. V študiji spremljajo na stotine bolnikov, ki so jih v sorodni raziskavi zadnji dve desetletji spremljali glede zdravja dihal in ki so dali vzorce svojih dlesni pred približno desetimi leti. Spremljanje bolnika skozi čas lahko pomaga razkriti, ali je poslabšanje zdravja zob res uvod v pljučno bolezen. Dr. Bertelsen še posebej zanimata astma in kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB), dve neozdravljivi pljučni bolezni.

Pljučni bolniki imajo pogosto tudi parodontozo. »Za večino kroničnih pljučnih bolezni je značilno vnetje z veliko sluzi, ki otežuje dihanje,« pravi dr. Bertelsen. Znano je že, da imajo bolniki s hudo pljučno boleznijo, kot je KOPB, pogosto tudi hudo bolezen dlesni, vendar ni jasno, kaj nastopi prej. Povezavo bo projekt BRuSH raziskal tako, da spremlja mlade z blago do zmerno boleznijo dlesni. Zobozdravniki poskrbijo za zdravljenje parodontoze in pred posegom  ter po njem odvzamejo vzorce sline in krvi. »Želimo ugotoviti, ali odstranitev bakterij pri sorazmerno mladi populaciji, preden imajo kakršne koli bolezni dihal, izboljša delovanje pljuč,« pojasnjuje dr. Bertelsen. Če odstranitev bakterij izboljša zdravje pljuč, bo to znak, da je ustna higiena veliko pomembnejša za zdravje pljuč, kot se je mislilo doslej. »Na Norveškem je zdravstvena oskrba brezplačna, obisk zobozdravnika pa zelo drag,« je povedala dr. Bertelsen, »mladi odrasli v svojih 20 morda ne hodijo na preglede, razen če je kaj narobe.« Čeprav je pri nas tudi zobozdravstvena oskrba načeloma brezplačna, je to v praksi čedalje manj res in za povprečnega Slovenca gotovo velja, da gre k zobozdravniku šele takrat, ko v ustih zaboli. To pa lahko vodi v kopičenje bakterij, ki izločajo toksine, ki sčasoma škodijo zdravju pljuč in lahko spodbujajo pljučne bolezni. Parodontoza je pogosta bakterijska okužba, ki vključuje hudo vnetje dlesni in lahko celo uniči čeljustno kost, ki podpira zobe. Ocenjujejo, da več kot polovica odraslih Evropejcev trpi za neko obliko parodontoze, mnogi pa se tega niti ne zavedajo. Nekatere bakterije, ki jih najdemo v okuženih dlesnih in srčnem tkivu, pa proizvajajo spojino, ki povzroča še posebej močna vnetja in je prisotna tudi pri boleznih pljuč. Pri ščetkanju zob imejte zato v mislih, da obenem umivate tudi srce in pljuča.

Revija Janašt. 312. 8. 2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov