Nasveti

Blaženi občutek svobode in popolnega odklopa

jk
26. 7. 2022, 09.31
Posodobljeno: 26. 7. 2022, 09.36
Deli članek:

Morje. Po njem hrepenimo in ob njegovem brezmejnem prostranstvu se počutimo svobodne. Hkrati nas bivanje ob morju sprošča, napolnjuje s hormonom sreče in krepi naše zdravje. Prav nič čudno ni, da si večina kontinentalnega prebivalstva želi preživeti počitnice ravno tam. Znanstveniki pravijo, da nam lahko morje olajša celo obisk pri zobozdravniku.

Revija Jana
Bivanje ob morju sprošča, napolnjuje s hormonom sreče in krepi naše zdravje.

Slankast morski zrak, bose noge v pesku, svež morski vetrič, breztežno lebdenje telesa v vodi in božanje sončnih žarkov nas vedno znova temeljito prebudijo v čuječnost. Nekaj, kar je sicer v našem vsakdanu pogosto precej izmuzljivo. Kar priznajmo, da smo srečni, kadar na plaži gradimo gradove iz peska ali se igramo z žogo. Pa tudi če le mirno strmimo v ravno črto obzorja, ki morja in neba sploh ne ločuje zares, ampak ju v nevidni črti povezuje, da nam strmenje v obzorje vzbuja slutnjo brezmejne svobode.

Narava prebuja naše čute

Prav občutek svobode in čudovita igra iskric, ki poplesujejo na od vetra razgibani morski gladini, nas pomirjata. Svoje doda opazovanje valov, ki se v enakomernem ritmu dvigajo in spuščajo, s čimer nas počasi zapeljejo v posebno, meditativno stanje. Strokovnjaki pa pravijo, da za tak učinek ni ravno treba sedeti na obali – tudi če si le zamislimo to mirno igro valov, je učinek na našo zavest enak. Ne verjamete? Znanstveniki so izmerili, da so bili ljudje, ki so se med zobozdravniškim posegom intenzivno prepuščali predstavam o morju, bolj sproščeni in so čutili manj bolečin. Vse kaže, da so naši morski spomini še dragocenejši, kot smo mislili doslej. Zato se ob morju prepustimo vsem občutkom in dovolimo čutom, da se napolnijo z vtisi, tudi najdrobnejšimi. Sodelujmo pri tem zavestno in sproti poimenujmo, kaj vidimo, čutimo, vonjamo, okušamo, tipamo.

Ste vedeli, da se pesek uporablja v terapevtske namene?

Drobna peščena zrnca nastajajo milijone let, oblikujejo jih veter in voda ter številne zunanje okoliščine, ki skrbijo za razpad različnih mineralov. Najbolj razširjen je pesek iz kvarca in je bež barve z močnim pridihom beline. Beli pesek na sanjskih karibskih plažah je večinoma sestavljen iz školjčnih lupin ali koral. Značilen črni pesek na  kanarskih otokih La palma in Lanzarote pa je takšne barve zato, ker je nastal iz temne vulkanske lave. Obstaja terapija s peskom, imenuje se psamoterapija. Psammos je grška beseda za pesek, Japonci pa so se domislili, kako pesek uporabiti za terapijo: oviti v brisačo se posujemo s peskom, ogretim na 50 stopinj, tako da je vse telo, razen glave, v pesku. Gre pravzaprav za kopeli v ogretem pesku, to storitev pa ponujajo nekateri ekskluzivni fitnes centri tudi že na zahodu. Toplota peska prodre v telo in sprosti napete mišice, tudi najbolj notranje. Prav tako blaži poškodbe sklepov in pomirja celotno živčevje.

Šum valov sprošča

Seveda ni samo pesek tisti, ki nas na morju popolnoma očara. Znanstveniki z univerze v Jeni so podrobno raziskali vpliv šuma morskih valov na možgane in ugotovili, da ta enakomerni zvok možgane pomirja, znižuje krvni pulz ter tlak in sprošča. Napolnjuje nas s prijetnim občutkom in zadovoljstvom. In to ne le v živo – enak učinek ima tudi poslušanje posnetka. Na voljo so CD-ji s tovrstnimi posnetki (tudi na spletu jih bomo našli), a le zakaj si ne bi na morju sami naredili posnetka valov, ki nam bo še ljubši, ker bomo ga hranili tudi kot vizualni spomin? (jk)

 *  Nabiranje školjk in kamnov

Sprehod ob morski obali lahko popestrimo z iskanjem zanimivih školjk in kamnov nenavadnih oblik, kar je dobra oblika razgibavanja, ki se ga niti ne zavedamo. Radovedno iskanje nas zlahka zapelje, da prehodimo precej daljšo razdaljo, kot smo sprva nameravali, vmes pa kar mimogrede opravimo tudi do 50 počepov! Če smo ob tem bosi, je pozitivnih učinkov še več. Hoja bosih nog po pesku in kamnih stimulira refleksne cone na stopalih, ki so povezane z različnimi notranjimi organi ter imunskim sistemom, in okrepi njihovo delovanje.

 *  Morje na obisku

Čutila nam prebuja vsakršen stik z naravo! Ne samo na morju, tudi ob rekah in jezerih se sprostimo. Moč vode je namreč univerzalna. Zemeljska površina je v kar 70 odstotkih sestavljena iz vode – prav tako naše telo. Voda je v vsaki celici našega organizma, zato ni nič nenavadnega, da ima tako pozitiven učinek na nas. Tega se je zavedal že Kneipp in že daljnega leta 1860 vzpostavil metodo knajpanja z vodnimi curki, ki je v uporabi še danes. Seveda pa je kopanje v morju še prijaznejše, saj zaradi svoje gostote telesu omogoča, da skoraj breztežno lebdi. Ta občutek ni le telesen, ampak se širi na duha. Koristnih učinkov morja kot da ni mogoče našteti do konca – a kaj ko je dopust tako kratek! Prisluhnimo strokovnjakom, ki pravijo, da koristnih učinkov morja ni treba omejevati le na kratek dopust. Morske počitnice si lahko pričaramo kar doma, učinek na telo in zdravje pa bo precej podoben.

1. Diši po morju

Zrak ob morju je bogat z jodom, zato učinkuje zdravilno na naša dihala. Svoje dodajo še morska trava, sol ter vonj sivke in lovorja, ki so za mnoge pravzaprav sinonim za vonj dopusta. Izrabimo čarobno moč vonjav ter napolnimo svoj dom z značilnimi aromami poletja in morja. Za to so nam na voljo dišavne sveče in eterična olja – ter dognanja znanstvenikov, da za sprostitev ob morju ni potrebno neposredno doživetje morja, saj so dovolj že naši spomini in domišljija.

2. Čutim morje

Potopimo se v domače morje. Za kopel z morsko soljo potrebujemo 500 g soli iz Mrtvega morja, voda v kadi pa naj bo ogreta na 37 stopinj. V sproščeni, ležeči legi ostanimo deset minut. Iz soli Mrtvega morja bodo skozi kožo prešli v telo številni za zdravje pomembni minerali, koža pa bo po kopeli bolj gladka in nežno mehka. Tudi navadno prhanje lahko obogatimo z »morskim doživetjem« – uporabljajmo gel za prhanje z morsko soljo.

3. Vidim morje
No, ali vsaj del njega – morske alge so bogat vir cinka in mineralov. Uporabimo že pripravljeno negovalno masko iz morskih alg, predvsem spiruline, ki ima običajno dodano sol iz Mrtvega morja. Takšna maska kožo osveži, napne in tudi dobro očisti. (jk)

Revija Janašt. 3026. 7. 2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste