Gobe so prava poslastica, vendar ni dostopna le tistim, ki vedo, kje rastejo jurčki in lisičke. Okusne so namreč tudi gojene gobe, ki jih lahko kupujemo vse leto. Niso drage, iz njih pa pripravljamo tako preproste kot tudi imenitne jedi. Ste vedeli, da so gojene gobe tudi zelo zdrave? Vsebujejo veliko koristnih snovi, a izjemno malo kalorij – v 100 g šampinjonov je na primer samo 24 kalorij! Okus gojenih gob izboljšamo s svežimi dišavnicami in izbranimi začimbami, kadar pa se nam vendarle stoži po okusu gob iz gozda, dodamo na primer šampinjonom ščep sesekljanih posušenih jurčkov – in že lahko uživamo v jedeh, ki so si jih lahko nekoč privoščili samo izbranci.
Krhka pita z gobami in rukolo
Priprava: 10 minut
Pečenje: 25 minut
Sestavine: zavitek zamrznjenega listnatega testa * 2 žlici oljčnega olja * 500 g narezanih gob (jurčkov ali šampinjonov) * 2 stroka česna * 250 g sirčka rikota * nariban muškatni orešček * na grobo sesekljani peteršiljevi listi * 50 g očiščene rukole.
Priprava: Pečico ogrejemo na 220 stopinj. V pečico postavimo podolgovat model za pito, da se segreje. Na kosu papirja za peko razgrnemo in razvaljamo odtajano listnato testo. S papirjem vred ga preložimo v ogreti model: testo naj prekriva dno in se ob robovih dviga. V pečici pečemo testo od deset do petnajst minut. Medtem ko se testo peče, segrejemo olje v široki ponvi in dodamo očiščene, narezane gobe. Ponev pokrijemo in pražimo gobe od dve do tri minute, vmes jih nekajkrat premešamo. Dodamo na tanke rezine narezan strok česna (drugi česnov strok pa stremo in uporabimo kasneje). V nepokriti ponvi pražimo gobe še eno minuto, da povre tekočina, ki jo izpustijo. Zmešamo rikoto in strt česnov strok, začinimo z muškatnim oreščkom, soljo in poprom. Pečeno testo vzamemo iz pečice. Napihnjeno testo na dnu modela potlačimo. Na testo naložimo rikoto, na rikoto pa porazdelimo gobe. Postavimo v pečico in pečemo še pet minut. Potresemo s peteršiljem in z narezanimi listi rukole ter ponudimo.
Več v Zarji št. 44, 2.11.2016