Nasveti

Eksplozija demence

Jana
17. 9. 2009, 00.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Doc. dr. Zvezdan Pirtošek o dramatični izgubi spomina

Življenjska doba je čedalje daljša, žal pa starost prinaša tudi težave. Ob prihajajočem svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, ki skokovito narašča, smo se pogovarjali z doc. dr. Zvezdanom Pirtoškom, predstojnikom Nevrološke klinike v Ljubljani. Prav specialist za nevrodegenerativne bolezni z doktoratom prestižne londonske klinike ima zasluge za to, da je čutiti napredek tudi pri zdravljenju doslej zapostavljene demence. Zanjo je doslej veljalo, da se ne da nič narediti, a to ni res. Stanje v Sloveniji je porazno, pri obravnavi dementnih bolnikov smo med najslabšimi v Evropi. Perspektive pa so dobre – bolezen bo že čez petnajst let ozdravljiva ali vsaj dobro nadzorovana.

- Število nevrodegenerativnih bolezni, še posebej Alzheimerjeve, alarmantno narašča. Kako alarmantno?
Podatki so res grozljivi. Če nas čaka kakšna atomska eksplozija, bo to atomska eksplozija nevrodegenerativnih bolezni, saj so na pošastnem pohodu. Ta trenutek imamo v Sloveniji verjetno okrog 25.000 bolnikov z Alzheimerjevo demenco, vseh bolnikov z boleznimi možganov pa je okoli 45.000. Leta 2020 jih bo predvidoma dvakrat več, leta 2040 pa štirikrat več.
- V Sloveniji ste vpeljali nove metode zdravljenja Parkinsonove bolezni, ljudje z demenco, za katero je najpogosteje vzrok Alzheimerjeva bolezen, pa še vedno veljajo za stare, nore in odpisane.
Res je, za bolnike s Parkinsonovo boleznijo je v Sloveniji zelo dobro poskrbljeno. Imamo zelo dobre metode, operacije in zdravila, in mnoge od teh metod smo v Sloveniji uvedli med prvimi v Evropi. Še danes smo eden od treh najpomembnejših centrov v Evropi. Na žalost pa je popolnoma drugače pri demencah.
- Zakaj taka razlika?
Najprej zato, ker za to bolezen zelo dolgo ni bilo nobenih zdravil. Tako pri bolnikih kot tudi pri zdravnikih je vladala nekakšna vdanost v usodo. Ko so svojci pripeljali babico ali dedka k zdravniku, je ta lahko le rekel, ja, star je, bog pomagaj, ničesar ne moremo narediti. Leta 1907, ko je Alzheimer prvič opisal to bolezen, mu medicina sploh ni verjela! A zadnja leta je vseeno drugače. Že 15 let imamo zdravila, s katerimi lahko ustavimo napredovanje bolezni oziroma jo vsaj ublažimo. Imamo dobro diagnostiko in multidisciplinarni pristop in bolnike obravnavamo z vseh plati.
- Imam občutek, da tisti, ki zboli za demenco v Prekmurju, vsega tega ni deležen.
Na žalost imate prav. To ne velja samo za Prekmurje, ampak že celo za sosednjo ulico! Pri obravnavanju demence smo med zadnjimi v Evropi. Močno sta nas prehiteli Hrvaška in Srbija, smo pa približno tam, kjer so Bosna, Albanija in Makedonija. Pa vendar je bil prvi korak storjen lani, ko nam je zavarovalnica le dala zelo zelo skromno vsoto, s katero smo lahko z velikim zaostankom ustanovili Center za kognitivne motnje, ki ga s pomočjo ene sestre in enega psihologa vodi zdravnica dr. Milica Kramberger in je namenjen zdravljenju demence.

Več v Jani št. 37, 15. 9. 2009

 

Tekst: TINA HORVAT, foto: JAKA KOREN

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste