Nasveti

Pomoč pri prebavnih motnjah

Jana
3. 10. 2009, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Grižljaj prežvečite 34-krat!

Prebavne motnje doživimo vsi vsaj enkrat v življenju. Vendar ni malo ljudi, ki jim prebava stalno nagaja in so prepričani, da se ne da nič storiti. Vzrokov za težave je lahko več. Najpogosteje gre za pokvarjeno hrano. Prebavne motnje z drisko, bolečinami in krči v prebavilih pa tudi napenjanje lahko povzroči premastna hrana. Obilo težav imamo lahko tudi, če se preveč najemo. To se največkrat dogaja med prazniki, ki jih pri nas večina povezuje z bogato obloženo mizo. Božični in novoletni prazniki so že za nami, čakajo pa nas velikonočne dobrote, ki utegnejo marsikomu zagreniti življenje.

O tem, koliko hrane pojemo in koliko je dejansko potrebujemo, ne kaže izgubljati besed. Tudi tedaj, ko so na mizi dobrote, je treba jesti z glavo. Proces razgradnje zaužite hrane se začenja že v ustih. Če hrano slabo prežvečimo, jo telo težje presnovi in tudi težje prebavi. Zato se ljudje, ki jedo hlastno in hitro, ne da bi hrano dobro prežvečili, pritožujejo zaradi vetrov in napenjanja. Pogosto so ti ljudje tudi obilnejši, saj jih zaradi hitrosti uživanja hrane občutek sitosti »preseneti« šele, ko pojedo že za približno tretjino hrane preveč. Tudi neprimerno zaporedje zaužite hrane nam lahko povzroči težave. Če, na primer, jemo sadje na koncu obroka, se začne razgrajevati na vrhu vsega drugega v želodcu. Sadje pa se razgradi neprimerno hitreje od drugih vrst hrane. Posledica je »vrenje« v želodcu s krči in dostikrat tudi slabostjo. Bolečine se končajo šele po obisku stranišča.

Tisti ljudje, ki hrane ne prežvečijo dovolj, postanejo občutljivejši, tako pravijo sami. Iz pogostih prebavnih motenj se namreč lahko razvije gastritis, vnetje črevesne sluznice. Zanimivo je, da se ti ljudje največkrat sploh ne zavedajo, kaj je povzročilo njihove težave. Vendar je z ustreznim ravnanjem gastritis mogoče povsem dobro pozdraviti. Kadar je najbolj hudo, bo pomagal silicijev gel, na primer, ki veže nase snovi, ki nam delajo težave. Dolgoročno pa je treba poskrbeti za redno prehranjevanje na pravilen način. Če gre sprva težko, si pomagamo s štetjem. Ko, denimo, grižljaj prežvečimo najmanj 20-krat (nekateri menijo, da je pravilno 34-krat!), ga šele lahko pogoltnemo. Pazimo tudi na to, da sadje jemo pred obrokom in ne po njem. Med obrokom ni dobro piti vode, pijemo jo prej in pozneje. Med obrokom pa sem ter tja le kakšen kozarec rdečega vina.

Tudi kadar smo se okužili s kakšno od črevesnih bakterij ali virusov, si lahko pomagamo z omenjenim gelom. Koristili bodo tudi probiotiki, ki jih kupimo v lekarni. Staro zdravilo za tovrstne težave je tudi medicinsko oglje v obliki tablet, ki ga prav tako lahko kupimo v lekarni. Vsi tovrstni pripravki so tudi nujen sestavni del potovalne lekarne. Ne samo za potovanje v eksotične kraje, tudi  počitnice v kakšnem bližjem kraju lahko zmotijo neprijetne prebavne težave.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste