Nasveti

Blagodejne zeliščne kopeli

Jana
6. 9. 2010, 14.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poletni večeri so dobra priložnost za užitke v zeliščni kopeli. Z nekaj zelišč, morda z domačega vrta, in dobre volje si jih lahko pripravimo kar v domači kadi. Za sprostitev ali poživitev, odvisno od naše izbire zeli.

Večeri so dobra priložnost za užitke v zeliščni kopeli. Z nekaj zelišč, morda z domačega vrta, in dobre volje si jih lahko pripravimo kar v domači kadi. Za sprostitev ali poživitev, odvisno od naše izbire zeli. Romantične bo navdušila kopel s cvetnimi lističi vrtnic ali ognjiča! Kako si jih pravilno pripravimo in kakšna zelišča izberemo, da bodo učinki kopeli najboljši za telo in duha, nam je pojasnila kozmetičarka Mirjam Mrhar. Za kopel lahko uporabite meto, meliso, timijan, žajbelj, kamilico, rman, sivko in drugo, tako sveža kot posušena zelišča.

Kopel pomaga pri lepoti in dobrem počutju
Kopeli z zelišči so prijetna osvežitev v poletnih dneh. "Kopeli nam lahko pomagajo, da se odtrgamo od vsakdana in preprečimo stres, saj blagodejno delujejo na naše telo. Koži povrnejo mehkobo in prožnost, ki jo izgubimo zaradi zunanjih in notranjih dejavnikov. Z njihovim učinkovanjem si lahko odpravimo težave ter izboljšamo počutje," pravi Mirjam Mrhar, kozmetičarka, maserka in aromaterapevtka iz wellness centra dobrega počutja Balnea v Dolenjskih toplicah.

Za kopel so primerna sveža ali suha zelišča
Kopel si naredimo tako, da vodi dodamo razna naravna zelišča in jo tako obogatimo z blagodejnimi, pomirjevalnimi ali poživljajočimi učinkovinami. Strokovnjakinja pravi, da si jo je iz zelišč priporočljivo narediti enkrat do dvakrat na teden. Izbira zelišč za to je raznovrstna: meta, melisa, žajbelj, timijan, hmelj, poprova meta, sivka, ognjič, kamilica, citrusi, kopriva, rman, cvetovi vrtnice, bezeg, preslica, listi oreha, iglice bora, hrastovo lubje. Za kopel lahko uporabimo posušena ali sveža zelišča. Najboljše je, da suha zelišča (od 100 do 200 gramov) stresemo v bombažno vrečko in jo pritrdimo pod vodni curek, da voda ves čas izpira učinkovine iz njih. Uporabimo lahko zeliščni prevretek, torej zelišče prelijemo z vrelo vodo. Litru vrele vode dodamo sveža zelišča, pustimo stati 20 minut, nato prevretek zlijemo v kopel.
Kopeli lahko dodamo tudi citruse, njihovo sredico narežemo na rezine.

Pomirjujoče in poživljajoče kopeli
Za sproščujočo, pomirjevalno kopel uporabimo kamilice, hmelj, sivko, ognjič, vrtnico in meliso. Za poživljajočo kopel meto, rožmarin ali citruse. Za očiščevalno kopel, ki pomaga odvajati strupe iz telesa, pelin, rman, bezeg in koprivo.

Kopel iz cvetnih lističev vrtnic
Pripravimo si lahko tudi kopel iz cvetnih lističev vrtnic, seveda neškropljenih. Mrharjeva svetuje, da uporabimo sveže cvetove vrtnic, šipka, ognjiča in drugih zelišč, za katera vemo, da cvetovi blagodejno delujejo na naše telo. Cvetove vrtnice lahko posušimo in uporabimo pozneje. Svetuje, da sveže ali posušene cvetove namočimo v vrelo vodo za 20 minut, da dobimo prevretek, ki ga dodamo kopeli. Ognjičevi cvetovi v kopeli pospešujejo celjenje ran, lipini delujejo proti nespečnosti, kamilica pomirja.

Recepti Mirjam Mrhar za pripravo zeliščnih kopeli
SIVKINA KOPEL
Ko smo utrujeni, po napornem tednu, je odlična sivkina kopel. Ta sprošča, pomiri čute in povrne občutek ugodja. Za kopel uporabimo 150 gramov svežih ali posušenih cvetov sivke. Namočimo jih v liter vrele vode in pustimo 20 minut. To nato dodamo kopeli, s cvetovi vred.
KOPEL S POPROVO METO
V kopel zlijemo prevretek poprove mete, ki smo ga pripravili iz 100 gramov tega zelišča. Taka kopel krepi telo in poživlja duha.
TIMIJANOVA KOPEL ZA ČISTEJŠO KOŽO
To kopel naredimo tako, da 100 gramov timijana prelijemo z vrelo vodo in to dodamo kopeli. Večja količina od te lahko draži kožo. Kopel učinkuje razstrupljevalno, čisti kožo in poživlja telo in duha.
POŽIVLJAJOČA KOPEL Z LIMONO
Na rezine narežemo pet neškropljenih limon in jih dodamo v vodo za kopel. Za močnejšo kopel s citrusi naredimo prevretek, kar pomeni, da damo v vrelo vodo narezane kose dveh limon za dve uri. Kopel predrami, prežene utrujenost in prijetno poživi telo. Enako pripravimo kopel s pomarančo, ki poživi in čisti.
ZELIŠČNA MELISINA OLJNA KOPEL
Priprava kopeli: 10 gramov sveže melise potopimo v 90 gramov mandljevega olja in pustimo v steklenički stati na toplem tri redne. Olje nato hranimo v temni in dobro zaprti steklenici. Za eno kopel uporabimo 3 jedilne žlice. Taka kopel pomiri, sprosti, mandljevo olje pa nahrani kožo, da postane mehka in gladka.
ŽAJBLJEVA KOPEL
Naredimo prevretek iz 100 gramov žajblja in ga dodamo kopeli, v njej počivamo do 20 minut. Kopel poživi in vrne telesu energijo.
KOPEL Z UČINKOVINAMI HMELJA
Priprava: 250 gramov hmelja prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 20 minut. Prevretek skupaj s hmeljem, ki pomiri in sprosti, zlijemo v kopel. Po kopeli se bomo počutili prijetno in pripravljeni na dober spanec.
KOPEL S HRASTOVO SKORJO
Sto gramov hrastove skorje namočimo v vrelo vodo in pustimo vreti 15 minut. Uporabimo le vodo z učinkovinami, skorjo zavržemo. Kopel deluje osvežilno, razstrupljevalno in pomaga proti celulitu.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste