Solata s kozicami (25 min)
Sestavine (za 4 osebe):
300 g mešane solate
40 g posušenih paradižnikov v olju
2 rezini toasta
2 žlici masla
12 surovih kozic brez lupine
6 žlic olivnega olja
2 žlici vinskega kisa
sol, poper
1 ščepec sladkorja
Priprava: Solato očistite, operite in osušite v solatni centrifugi. Nato jo natrgajte na koščke. Paradižnike odcedite, pri tem prestrezite tekočino, in jih zrežite na manjše koščke. Kruhu odrežite skorjo, ga zrežite na kocke in jih zlatorumeno popecite na maslu. Nato jih odcedite na kuhinjskem papirju. Kozice po dolgem zarežite in odstranite čreva. Nato jih oplaknite, otrite do suhega in jih z vsake strani 2 minuti pecite na 2 žlicah olja. Začinite jih s soljo in poprom. Za pripravo polivke zmešajte kis, sol, poper in sladkor. Primešajte še preostale 4 žlice olivnega olja in prestreženo olje posušenih paradižnikov. Kozice postrezite s solato in jih potresite s popečenimi kruhovimi kockami. Na koncu solato pokapajte še s polivko.
Riba na špinači (25 min)
Sestavine (za 4 osebe):
500 g špinače
sol
1 žlica moke
1 žlica masla
200 g smetane
400 ml ribje osnove (iz kozarca)
500 g ribjih filetov
2 žlici zrnate gorčice
po želji malce vermuta
Priprava: Špinačo operite, očistite in približno 1 minuto blanširajte v vreli slani vodi. Po kuhanju jo odcedite. Za pripravo omake moko zarumenite na maslu. Prilijte smetano in gladko zmešajte. Prilijte še približno 200 ml ribje osnove. Med mešanjem zavrite in pustite, da omaka lahno vre približno 10 minut. Ribje filete oplaknite in otrite do suhega. Nato jih 12–15 minut pri nizki temperaturi kuhajte v preostanku ribje osnove. Omako začinite z gorčico, soljo in po želji še z vermutom. Špinačo na hitro segrejte v omaki. Ribo in omako porazdelite po segretih krožnikih. Zraven postrezite krompir in limonine rezine.
Ramstek s čebulo in pivsko omako (30 min)
Sestavine (za 4 osebe):
5 čebul
6 žlic olja
1 žlička paradižnikove mezge
250 g temnega piva
150 ml juhe
1 noževa konica mletega pimenta
1 noževa konica mletih klinčkov
4 ramsteki (po 180 g)
sol, poper
mleta paprika
malce temnega sredstva za zgoščevanje omak
1 žlica sesekljanega peteršilja
Priprava: Čebule olupite. Eno zrežite na drobne kocke, preostale pa na tanke obročke. V posodi segrejte 2 žlici olja in na njem stekleno popražite čebulne kocke. Dodajte paradižnikovo mezgo in jo na hitro podušite. Med mešanjem zalijte z juho in pivom. Dodajte piment, klinčke in pustite, da omaka v odprti posodi lahno vre približno 10 minut. V vmesnem času otrite steake. V ponvi segrejte 2 žlici olja. Na njem med mešanjem zlato rjavo popecite čebulne obroče in jih začinite s soljo, poprom in mleto papriko. V drugi ponvi segrejte preostalo olje. Na njem z obeh strani dobro popecite meso. Znižajte temperaturo in steake glede na želeno prepečenost z vsake strani pecite še 2–3 minute. Nato jih začinite s soljo in poprom. Omako zgostite z zgoščevalcem in jo začinite s soljo in poprom. Steake postrezite s čebulo in jih potresite s peteršiljem. Zraven tekne ocvrt krompirček.
Piščančji narastek (35 min)
Sestavine (za 4 osebe):
1 šalotka
1 strok česna
3 rdeče paprike
6 mladih čebul
600 g piščančjega fileja brez kosti
4 žlice olivnega olja
sol, poper
500 g pretlačenih paradižnikov (iz pločevinke)
1–2 žlici posušenih provansalskih zelišč
150 g mocarele
100 g naribanega trdega sira
Priprava: Pečico segrejte na 220 °C (ventilatorsko na 200 °C). Olupite šalotko in česen in ju zrežite na drobne kocke. Zelenjavo očistite. Papriko zrežite na drobne kocke, mlado čebulo pa na obročke. Meso oplaknite, otrite do suhega in zrežite na večje kose. V večji ponvi segrejte olje in na njem približno 3 minute pecite meso, šalotko in česen. Dodajte mlado čebulo in papriko in ju pecite še 2 minuti, nato vse skupaj začinite in preložite v model za narastke. V ponev nato denite pretlačene paradižnike in pustite, da lahno vrejo približno 5 minut. Začinite jih s soljo, poprom in zelišči in jih prelijte v model. Odcedite mocarelo in jo zrežite na rezine. Skupaj s trdim sirom jo porazdelite po mesu in narastek pecite v pečici približno 5 minut.
Mesni trakovi v gobovi omaki (45 min)
Sestavine (za 4 osebe):
400 g mešanih gob
600 g svinjskih zrezkov
1 žlica olja
2 žlici masla
sol, poper
350 g ozkih rezancev
100 ml belega vina
100 ml telečje osnove (iz kozarca)
200 g smetane
Priprava: Pečico segrejte na 100 °C (ventilatorsko na 80 °C). Gobe očistite in večje prepolovite. Meso oplaknite, otrite do suhega in nato zrežite na široke trakove. Mesne trakove 4–5 minut z vseh strani pecite na vročem olju. Nato jih začinite s soljo in poprom, vzemite iz ponve, zavijte v aluminijasto folijo in jih postavite v pečico. Rezance skuhajte v večji količini slane vode. Gobe 3–4 minute pecite na maščobi, ki je ostala po peki mesa, in jih začinite. Preložite jih v model za narastke in prav tako prestavite v pečico. Tekočino, ki je ostala po peki gob, zalijte z vinom, telečjo osnovo in smetano. Pustite, da vse skupaj lahno vre približno 5 minut, in omako začinite s soljo in poprom. Sok, ki ga je izločilo meso, primešajte omaki in jo nakapajte po mesu in gobah, ki ste ju porazdelili po krožnikih. Po želji potresite s poprom. Testenine odcedite in jih ponudite zraven.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.