Obvarujmo se tveganja!

Ko majceno bitje odide: Zakaj lahko pride do prekinitve nosečnosti?

T.D.
28. 2. 2020, 20.46
Deli članek:

Oploditev je pravcati čudež. Jajčece in semenčice s 23 kromosomi se morata uspešno združiti, da bi lahko oblikovala zarodek s 46 popolnoma razvitimi kromosomi.

Profimedia
Najpogosteje nastajajo motnje menstrualnega cikla zaradi različnih endokrinoloških motenj, ki jih je mogoče zdraviti s hormonskimi tabletami.

V tem zapletenem postopku lahko nastane manjša napaka, ki se razvije v motnjo, zaradi katere zarodek ne more preživeti. Po spontanem splavu se veliko žensk z občutkom krivde sprašuje, ali so kaj naredile narobe. Zato je dobro poznati nekaj dejavnikov tveganja.

Je bila vzrok težka nakupovalna vrečka?

Ne! Nosečnost se skoraj nikoli ne pretrga zaradi vaše krivde. In po enem spontanem splavu imate kar 70 odstotkov možnosti, da bo vaša naslednja nosečnost normalna. Še več, tudi pri ženskah, ki imajo dva ali več tako imenovanih ponavljajočih se splavov, takšnih je od en do dva odstotka, večinoma uspešno odkrijejo vzrok zanj in predpišejo ustrezno zdravljenje, tako da se nosečnost nazadnje vendarle konča z otroškim jokom.

Težave z maternico

V 10 do 15 odstotkih so vzrok za spontani splav anatomske anomalije maternice, od tega je pri 60 odstotkih vzrok maternična pregrada, možni vzrok pa je tudi miom. V maternici lahko nastanejo tudi izrastline, zlasti po vnetjih. Šibkost materničnega vratu je vzrok za pozne spontane splave in prezgodnji porod. V vsakem primeru mora ginekolog, ki posumi na tovrstne motnje, žensko temeljito pregledati, najprej z ultrazvokom, nato pa jo pošlje še na slikanje maternice z rentgensko kontrastno metodo, potem odloči o zdravljenju.

Kronične bolezni

Za vsako žensko je pomembno, da zanosi v splošno dobrem zdravstvenem stanju, še vedno pa jih ostaja veliko s kroničnimi boleznimi, ki bi tudi rade imele otroka. Največjemu tveganju v nosečnosti sta tako ženska kot plod izpostavljena v primeru povišanega krvnega tlaka, če ima ženska ledvične bolezni ali kakšno srčno bolezen. Pomembno je, da nosečnost skrbno načrtuje in da je potem ta tudi zelo dobro nadzorovana. Splav zelo ogroža še ženske, ki trpijo zaradi različnih bolezni pomanjkljivega imunskega sistema.

Hormonske nepravilnosti

Ženske s preveč ali premalo spolnih hormonov težko zanosijo, donosijo, večinoma pa jim povzroča težave tudi krvni sladkor. Najpogosteje nastajajo motnje menstrualnega cikla zaradi različnih endokrinoloških motenj, ki jih je mogoče zdraviti s hormonskimi tabletami.

Vnetja pri materi

Sem štejemo spolno prenosljive bolezni, kot so klamidija, gonoreja, mikoplazma, virus herpesa, ter viruse, ki jih prenašajo paraziti na mačkah, v zemlji, v ne dovolj prekuhanem mesu, denimo toksoplazma in listerija. Da bi vnetje odkrili, je treba dokazati značilna protitelesa v krvi matere in izolirati povzročitelja iz kužne snovi.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste