Maščobne kisline omega 6 se skrivajo predvsem v sončničnem, sojinem in koruznem olju ter v rastlinski margarini. Poskrbite, da teh v prehrani ne bo preveč.
Maščobe so za zdravo prehrano nujne. Najpomembnejše mesto med zdravimi maščobami zasedajo maščobne kisline omega 3, za normalno delovanje organizma pa so pomembne tudi maščobne kisline omega 6, vendar je teh v naši prehrani pogosto preveč.
MAŠČOBNO NERAVNOVESJE
Neravnovesje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6 prispeva k debelosti, depresiji, disleksiji, hiperaktivnosti, nagnjenosti k nasilju, srčnim obolenjem, hormonskim neravnovesjem in številnim drugim težavam. Razmerje zaužitih maščobnih kislin omega 3 in omega 6 naj bi bilo po znanstvenih priporočilih med 1:5 in 1:10.
NE POKRIJE VSEH POTREB
RIBE IN SEMENA
Uživanje mastnih rib je najboljši način povišanja ravni DHA in EPA. ALA pa vsebujejo semena oljne kadulje, orehi, zelena listnata zelenjava, soja, repično olje, medtem ko so najvišje koncentracije v lanenih in konopljinih semenih.
Med maščobne kisline omega 3 uvrščamo alfa-linolensko (ALA), eikozapentaenojsko (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA). Vse tri so pomembne za normalno delovanje organizma, saj so med drugim vključene v procese celičnih membran in protivnetne procese. Uravnotežena prehrana običajno zadošča za pokritje potreb organizma po ALA. Čeprav se ta v organizmu ob pomoči encimov lahko pretvarja v EPA in DHA, ta pretvorba ne zadosti vsem potrebam. Sočasno uživanje maščobnih kislin omega 3 in omega 6 namreč povzroča neugodne medsebojne učinke, saj te tekmujejo za iste encimske sisteme, zato je medsebojni izkoristek slabši. Zmožnost pretvarjanja pa zmanjšuje tudi njihovo nepravilno uživanje.
Z BELJAKOVINAMI POSKRBITE ZA PRETVORBO
Sami moramo poskrbeti za dobro pretvorbo ALA v EPA in DHA. Omejimo uživanje maščobnih kislin omega 6, vseh predelanih in prečiščenih maščob, izogibajmo se sladkorjev, preveč soli, alkohola in nikotina. Pri pretvorbi pomaga uživanje beljakovin, kalija v obliki askorbata z ribozo, vitaminov skupine B, kalcija, bakra, cinka in magnezija. Vse to boste našli v živilih, kot so bob, leča, čičerka, konopljina semena, lanena semena, zelena listnata zelenjava, proso, oves in ajda.