Poskrbimo, da bo telo sproti porabljalo zaužite kalorije. Če dieta ne pride v poštev, potem posezimo po čajih in čajnih napitkih, ki pogrejejo, dišijo in – pomagajo porabljati kalorije.
ZELIŠČNI ČAJ Z JANEŽEM IN KURKUMO
V tem čaju je veliko koristnih učinkov, tako shujševalnih kot zdravilnih: janež čisti telo in skrbi za prožnost podkožnega tkiva, cimet znižuje raven sladkorja v krvi in pospešuje izgorevanje maščob, kurkuma pa povečuje porabo energije ter zavira nenadne napade lakote. Priprava: 2 žlički janeževih semen, 1 zvezdasti janež, ½ cimetove skorje in ½ žličke mlete kurkume skuhamo v litru vode, pustimo stati 5 minut in precedimo.
Čaji nas prijetno pogrejejo, ščitijo pred boleznimi in celo pomagajo topiti odvečne maščobne blazinice.
ZELENI ČAJ S SLADKIM KORENOM
Zeleni čaj vsebuje veliko polifenolov, ki pomagajo ohranjati vitko postavo, saj preprečujejo, da bi se čezmerno zaužita količina hranil zadrževala v črevesju. Hkrati pospešujejo zgorevanje maščob. Sladki koren pa odvaja vodo. Priprava: 4 žličke zelenega čaja, skorjico cimeta in stebelce posušenega sladkega korena prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati 5 minut in precedimo.
ČRNI ČAJ S ČILIJEM IN ROŽMARINOM
Priprava: 2 čilija narežemo na kolobarčke. Z 2 vejic rožmarina posmukamo lističe in jih natrgamo na manjše koščke. 3 žlice črnega čaja, čili in rožmarin prelijemo z litrom vroče vode, pustimo stati 3 minute, nato precedimo. Okrasimo z vejico rožmarina.
PU-ERH S POMARANČO
Pu-erh je kitajski rdeči čaj, ki vsebuje beljakovinski gradnik tavrin, ki spodbuja nastanek hormonov, odgovornih za razgradnjo maščob. Pomaranča prispeva dodatno mero vitamina C. Priprava: v 300 ml čaja pu-erh dodamo 200 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka, eno cimetovo skorjo, zvezdasti janež ter ščepec nageljnovih žbic, nato vse skupaj pogrejemo, a ne zavremo. Dva pomarančna režnja dodamo za okrasitev.
ČAI Z MLEČNO PENO
Grenčine in eterična olja v tem orientalskem čaju osvežujejo duha in pospešujejo presnovo. Priprava: zavremo 800 ml vode. V čajnik damo 4 vrečke čaija, jih prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut, nato vrečke odstranimo. Medtem segrejemo ¼ l mleka, ga spenimo in čaj postreženo s peno, posuto s cimetom.