Krofe, kot jih pečejo mame in babice že stoletja, poznamo že vsi in z nekaj truda ter kančkom uspeha bodo uspeli tudi tistim, ki se bodo opogumili, si vzeli dovolj časa, vsa vrata in okna pravočasno zaprli ter temperaturo prostora primerno dvignili. Krofi so visokokalorični in hranilni, velikokrat povzročajo tudi nemalo težav, zato smo za vas poiskali nekaj alternativnih rešitev, s katerimi boste lahko pripravili prav tako odlične pustne krofe, vendar na nekoliko bolj zdrav način.
PUSTNI KROFI IZ PEČICE
Preizkusite različico okusnih krofov brez nezdravega cvrtja.
Sestavine: 600 g moke, 80 g sladkorja, 3 dl mleka, 60 g masla, 2 žlici olja, 3 rumenjaki, 40 g kvasa, 2 žlici ruma, pol žličke soli, marmelada za nadev in sladkor v prahu za posip.
Priprava: pripravimo kvasec iz pol decilitra mlačnega mleka, kvasa in žličke sladkorja. Premešamo in pustimo 10 minut. V tem času stopimo maslo, moko presejemo v večjo skledo. Maslo nalijemo v mlačno mleko, dodamo sladkor in sol, premešamo, da se stopita. Prilijemo še olje in rum. V moko naredimo jamico in vanjo zlijemo mlečno mešanico, kvasec in rumenjake. Zgnetemo v gladko testo. Testo pustimo vzhajati dobro uro, da dvojno naraste.
PEČENJE
Obvezen del vsakega krofa je marmelada. V primeru pečenja jo je treba nadevati še v surove, kar poskrbi za dodatno vzhajanje.
Pekač obložimo s papirjem za peko. Testo stresemo na delovno površino, hitro pregnetemo, razvaljamo na dober centimeter debelo. Izrežemo kroge premera osem centimetrov. Ob robu jih premažemo z beljakom, na sredino položimo žličko marmelade, nato pa pokrijemo z drugim krogom testa. Zgornje kroge premažemo z razžvrkljanim jajcem in pustimo, da rahlo vzhajajo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pečemo, dokler se krofi zlato rumeno ne obarvajo. Pečene krofe nekoliko ohladimo in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.