Po vstopu v želodec se hrana, ki ste jo zaužili, razgradi na manjše sestavine, te pa se vsrkajo v tanko črevo. Črevo seveda ne prebavi vseh sestavin, neprebavljena hrana potuje po prebavilih, vse dokler kot odpadek ne doseže debelega črevesa. In prav tukaj nastajajo plini, ki povzročajo nemalo nevšečnosti. Bakterije v črevesju namreč fermentirajo hrano, in še posebno neprijetno je, če zaidejo v tanko črevo. Fermentacija na tej stopnji povzroči povečanje vetrov, to je lahko znak neravnovesja bakterij v črevesju. Nastali plini lahko povzročajo sila neprijetne občutke, poleg neugodja se včasih pojavi tudi bolečina.
KAKO SI POMAGATI
Predvsem se izogibajte naslednjih živil: stročnic, zelja, čebule, brokolija, ohrovta, jabolk in mlečnih izdelkov. Hrano vedno jejte počasi in pazite, da jo boste dobro prežvečili. Ne hlastajte, saj boste tako pogoltnili preveč zraka, kar prav tako povzroča napenjanje. Pomagalo vam bo, če boste žvečili kumino ter pili janežev ali komarčkov čaj, ki učinkovito blažita napenjanje. Obema čajema lahko dodate kumino in še povečate njun blagodejni učinek. Najbolje je, da si napitek iz naštetih sestavin pripravite takoj po jedi.