Ščitnico bi lahko poimenovali tovarna hormonov, iz joda in hranilnih snovi, pridobljenih s hrano, namreč proizvaja hormone. Slednje oddaja v kri, od koder prehajajo v tkiva po vsem telesu. Če delovanje ščitnice ni pravilno, se lahko pojavijo številne zdravstvene težave.
JOD
Na delovanje metabolizma vpliva hormon tiroksin, ki ga proizvaja žleza ščitnica. Najpomembnejši del hormona je kemični jod, zato je izjemno pomembno, da v prehrano vključimo hrano, bogato z jodom. Uživajte zeleno zelenjavo, kot so špinača, zelena solata, blitva in druga listnata zelenjava, lupinaste plodove (oreščki, mandlji, bučna semena, orehi), stročnice, žita brez glutena, laneno seme, ribe, škampe, morske alge.
HRANA, KI SLABI DELOVANJE
Nekatera živila na ščitnico ne vplivajo najbolje. Kapusnice lahko denimo preprečijo, da bi ščitnica dobila dovolj joda za normalno delovanje. To sicer ne pomeni, da si jih nikoli ne smete privoščiti, le pretiravati ni priporočljivo. Zelje, cvetača, ohrovt in brokoli naj se bolj poredko znajdejo na vašem jedilniku. Tudi soja in sojini izdelki niso na seznamu priporočljivih živil. Nekatere spojine iz soje lahko namreč ovirajo absorpcijo joda v telesu.