Poln lonec

Jesen je idealen čas za okusne enolončnice

Mare Koren
4. 11. 2023, 19.50
Deli članek:

V jeseni, ko so dnevi že nekoliko hladnejši in krajši, še kako paše topel obrok tako med službo kot po službi. Odlično se že priležejo enolončnice, ki jih lahko skuhamo za več dni hkrati.

Dreamstime
Fižolova enolončnica

Tokrat smo za vas izbrali pisano paleto enolončnic. Zelenjavnih, mesnih, morskih, kremastih, gostljatih, takšnih, ki pogrejejo in pobožajo trebuščke.

Slovenci za enolončnice poznamo več različnih imen. Na Primorskem bomo dobili enolončnico, če bomo naročili mineštro, medtem ko na Gorenjskem, Koroškem, pa tudi na Štajerskem lahko enolončnico naročite pod imenom »ajmoht«. Če pogledamo v etimološki slovar, ugotovimo, da se beseda razlaga kot »juhi podobna jed s kuhanim mesom in zelenjavo«. Ponekod na Dolenjskem pa vam bodo enolončnico postregli pod imenom »lonec«.

Dreamstime
Enolončnica s kimčijem

Kaj je enolončnica

Gre za preprosto jed, ki jo po navadi postrežemo s kruhom ali kot samostojno jed, saj v njej najdemo dovolj hranljivih sestavin, ki jih mora vsebovati celotno kosilo oziroma večerja. Lahko bi jo opisali kot gosto juho, sestavljeno iz različnih živil, praviloma zelenjave. Najpogosteje se pripravljajo jeseni ali pozimi, saj so izjemno nasitne in prijetno pogrejejo. Kuharji in prehranski svetovalci najbolj priporočajo tiste enolončnice, ki jim sestavine dodajamo postopoma. Enolončnice pa nato pojemo takoj, ko so kuhane, saj tako zaužijemo največ hranilnih snovi. Enolončnica mora biti gosta, taka, da nasiti in po njej pojemo še zgolj kakšno jabolko ali kos peciva. Primerna je za šolarje, ki pridejo domov pred ostalimi družinskimi člani in si jo lahko sami pogrejejo in pripravijo, za zaposlene, ki si jo privoščijo za malico, in tiste, ki delajo doma, saj si tako hitro privoščijo zdrav in krepčilen obrok. 

arhiv
Ješprenjeva enolončnica z govedino

Paleta začimb

Pri pripravi enolončnic ne smemo pozabiti na začimbe, ki delajo enolončnice tako posebne in drugačne od ostalih jedi, predvsem juh. Najpogosteje se uporabljajo lovor, majaron, timijan, peteršilj, luštrek, origano, kumina … V večini primerov pa ne sme manjkati niti čebula, česen, cel poper in muškatni orešček. Nekateri jih radi okisajo z žličko kisa ali limoninega soka, drugi jih radi zgostijo s prežganjem, spet tretji oplemenitijo s testeninami, rižem, ješprenjem, cmočki … Strogega pravila, kaj vse mora vsebovati enolončnica, ni. Pomembno je, da je nasitna, omamno dišeča in takšna, da zadovolji vaš okus ter vas prijetno pogreje. Zato se ne držite zapisanih receptov kot pijanec plota, temveč dodajajte, eksperimentirajte, odvzemajte, preoblikujte. Pravzaprav v pripravi preprosto uživajte.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste