Zanimivosti

Najnovejše novice s Hrvaške: Luksuz, dosežki in turistični presežki!

Oglasno sporočilo
18. 7. 2023, 09.31
Posodobljeno: 18. 7. 2023, 10.12
Deli članek:

Hrvaška obala že sama po sebi razvaja s svojimi naravnimi lepotami, skrivnostnimi otočki, sinjim morjem, čudovitimi plažami in romantičnimi viadukti. Dubrovnik, Split, Opatija, Istra, vse to so kraji, ki kar dišijo po posebnem navdihu na vseh področjih - od kulinarike do butičnih hotelov, kjer je bolj cenjen mir kot bučna zabava. Trajnostni razvoj je postal glavni moto tudi hrvaškega turizma, kjer luksuzni hoteli s petimi zvezdicami predstavljajo že 12 odstotkov ponudbe.

Foto: Boris Kacan

Razcvet luksuznih hotelov na Hrvaškem

Na Hrvaškem se nahaja več kot 50 malih in srednjih heritage/luksuznih hotelov, med katere sodijo tudi člani Stories hotelov. Veliki hoteli s 5 zvezdicami in spremljevalnimi storitvami, kot so beauty & spa, so začeli razvijati luksuzno ponudbo na Hrvaškem. Skupno število namestitvenih hotelskih kapacitet je približno 120.000, kar predstavlja 12% skupnih namestitvenih kapacitet na Hrvaškem. Približno 12% teh kapacitet se nanaša na hotele s 5 zvezdicami. Največ luksuznih hotelov se nahaja v Dubrovniški regiji, Splitski regiji, na Kvarnerju in v Istri. Želijo si še naprej razvijati to raven hotelske namestitve, ki je v zadnjih sedmih letih zabeležila 24% rast števila petzvezdičnih objektov. Najboljši in najdražji hoteli prispevajo k razvoju trajnostnega turizma in zmanjšanju masovnega turizma v skladu s strategijo hrvaškega turizma. 

Meneghetti_Nomentas

Hrvaška kulinarična elita: Michelin, JRE in Gault Millau združeni

Michelin je na Hrvaškem prisoten od leta 2017, ko je rovinjska restavracija Monte prejela prvo Michelinovo zvezdico. Danes ima Hrvaška 10 restavracij z eno Michelinovo zvezdico in 2 restavraciji z Michelinovo zeleno zvezdico in skupno 82 restavracij, ki so priporočene v vodniku Michelin za leto 2022.

Michelinova zelena zvezdica je nagrada, ki jo prejmejo restavracije kot priznanje za trajnostno in odgovorno gastronomijo. Leta 2022 je zeleno zvezdico prejela Konoba Mate na Korčuli, restavracija Zinfandels v zagrebškem hotelu Esplanade pa je obdržala prejšnjo zvezdico, ki je bila prva zelena zvezdica na Hrvaškem. Zelena zvezdica je bila dodana kot priznanje za trajnostno naravnano ponudbo.

Hrvaška je članica JRE družine (Jeunes Restaurateurs) od leta 2011 in danes ima 14 restavracij s tem prestižnim nazivom. JRE ponuja izjemno kombinacijo inovativnosti, nadzorovanih virov surovin ter kulinarične umetnosti in tradicije.

Gault Millau Hrvaška, mednarodni gastronomski vodnik, izhaja že 6 let pod sponzorstvom Hrvaškega ministrstva za turizem in šport. Vključuje 270 vrhunskih restavracij, 100 priljubljenih lokalov (bistrojev, ulične hrane, snack barov, slaščičarn) in top 100 vin iz vse Hrvaške. Prvič pa vključuje tudi izbor najboljših oljčnih olj na Hrvaškem.

Foto: Maja Danica Pecanic

AKTUALNA STATISTIKA

Hrvaška je v dosedanjem delu leta 2023 beležila 22% rast prihodov in 21% rast nočitev v primerjavi z lanskim letom. V primerjavi z letom 2019 pa se je število prihodov povečalo za 2%, nočitev pa za 12%. Slovenski gostje so prispevali k tej rasti, saj so realizirali 6% več prihodov in 7% več nočitev kot lani ter 11% več prihodov in 12% več nočitev kot leta 2019.

Foto: Ivan Sardi

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste