Zanimivosti

Naj destinacije 2023 doma in po svetu

Sanja Macur / revija Bodi zdrava
1. 3. 2023, 17.00
Deli članek:

National Geographic je lani Slovenijo prvič umestil med 25 dih osupljivih destinacij sveta, ki jih je vredno obiskati v letu 2023. Kateri kraji so ta hip še najzanimivejši?

Profimedia
Naj destinacije leta 2023

Se zavedamo svojih redkih prednosti?

Slovenci imamo res veliko srečo, da živimo v tako naravno lepi, trajnostno usmerjeni in pestri deželi. Tako nam nikoli ni treba zares daleč, če želimo užiti osupljive poglede in doživetja v naravi, okusiti gastronomske presežke ali spoznavati kulturne zaklade. Spomnim se dogodka med bivanjem v Delhiju v Indiji. Klepetala sem z družbo popotnikov z vsega sveta. Ko sem povedala, da prihajam iz Slovenije, je simpatičen Kanadčan zgroženo vzkliknil: »Iz Slovenije! Kaj, za vraga, delaš v Delhiju?! Če bi bil jaz iz Slovenije, ne bi nikoli prišel sem iz tistega krasnega zraka, miru, stran od vode iz pipe in smaragdnih voda, kot je Soča. Saj moraš biti čisto neprilagojena tukajšnjemu zraku, revica.« Kako smo se smejali. A pomislila sem, da je v vsaki šali nekaj resnice, in si ob tem z ram in las stepla ostanke smoga.

anamarija kovačič
soča

Prednosti Slovenije vse bolj prepoznavajo tudi svetovni mediji. Lani je Slovenijo med najboljše destinacije uvrstil svetovni popotniški vodnik Lonely Planet, letos jo je med vsega 25 svetovnih destinacij izbral še National Geographic. Na kupu so zbrali tiste, ki turizem izkoriščajo za dobro lokalnih skupnosti in okolja. Svoje mesto je Slovenija našla v kategoriji Narava, in sicer ob Azorih, Bocvani, Škotskem višavju in nacionalnem parku Big Bend v Teksasu. Preostale kategorije so še kultura, skupnost, avantura in družina.

Zanimiva naravna doživetja Slovenije

Morda lahko torej v letu 2023 doživimo kaj malce bolj posebnega v Sloveniji. Uradni slovenski turistični portal I Feel Slovenija med drugim predlaga vikend počitnice v Kočevju z opazovanjem medveda, srečanje s človeško ribico v jami Pivka v jamarski opremi, raziskovanje potopljenih vasi v osrčju Šaleške doline in oddihe pri zelenih ponudnikih z znakom Slovenia Green Accommodation, kot so turistične kmetije in zeleni butični hoteli. V Sloveniji je čedalje več tudi glampingov, ki lahko oddih v naravi spremenijo v luksuzno doživetje. Raziščite glampinge na Koroškem in ob Kolpi ter prispevajte k razcvetu regij. A tudi če nikjer ne prespite, bo srce polno, če se odpravite do gorskih planin, kot je rajska planina Korošica nad Ljubeljem, ali ob naše res lepe vode. Na kar 27 krajih se lahko kopamo v naravi.

Profimedia
Naj destinacije leta 2023

KAM PO SVETU?

V naravo

Pravijo, da so Azori najlepše, kar ima ponuditi Evropa. Od leta 1976 avtonomna portugalska regija, 1600 kilometrov oddaljena od celinske Portugalske z najzahodnejšo točko Evrope, vas bo popeljala v skrivni zeleni raj sredi Atlantskega oceana. Vulkansko otočje vas bo navdušilo s prelepimi trekingi, jamami, bikoborbami, črnimi plažami, jezerom v vulkanskem žrelu (Sete Cidades), oceanskim rastjem in vzponom na najvišjim vrh Pico (2351 metrov nadmorske višine).

Profimedia
Naj destinacije leta 2023

Precej blizu je še en naravni biser, 150 kilometrov dolgo Škotsko višavje, ki priča o Škotski, slikovito orisani v številnih knjigah. Neokrnjeno, surovo in kot tamkajšnji ljudje neukrotljivo višavje z najvišjo točko Velike Britanije Ben Nevis je prava poslastica za oči in balzam za dušo. Stari gradovi, samotne kmetije, pečine in na tisoče jezer se hvaležno odpirajo pustolovščinam željnim pohodnikom.

Profimedia
Naj destinacije leta 2023

V letu 2023 bo pri ljubiteljih narave priljubljena tudi Bocvana, neokrnjena južnoafriška lepotica, sloveča po safariju ob delti reke Okavango, ki velja za eno izmed sedmih čudes Afrike. Čez ocean pa se odpravite doživet legendarni divji Teksas v park Big Bend, ki je kljub svoji neokrnjenosti poln – tajnih agentov! Nacionalni park zajema kar šest odstotkov ameriške meje z Mehiko in je priljubljeno tihotapsko območje.

Profimedia
Naj destinacije leta 2023

Po doživetja 

National Geographic vam za letos priporoča tudi panoramsko vožnjo z vlakom skozi osupljivo švicarsko alpsko pokrajino. Odpravite se spoznavat očarljiva alpska mesta, na pohodniške presežke in zimske aktivnosti. Med najbolj priljubljenimi železniškimi potmi je vožnja s svetovno znanim glacier expressom od Zermatta do St. Moritza. Za deveturno vožnjo boste skupaj z obvezno rezervacijo sedeža sicer odšteli od 200 do 700 evrov na osebo.

Profimedia
Naj destinacije leta 2023

Kaj pravite tudi na vselej čudoviti San Francisco, ki je svetovne popotnike očaral s 27-kilometrsko mestno potjo Crosstown? Vodi skozi številne mestne parke in ponuja fantastične razglede na mesto. Pustolovske družine bo navdušila tudi Kolumbija, slikovita južnoameriška država, ki ima kar 59 zaščitenih naravnih območij, med drugim ene biološko najbolj raznovrstnih ekosistemov na svetu, poseljene z avtohtonimi afrokolumbijskimi ljudstvi. V Kolumbiji so navdih poiskali tudi ustvarjalci Disneyjevega filma Naš čarobni svet. Vse bolj opevan v svetu potovanj je tudi Manchester s svojimi znamenitimi nogometnimi igrišči in urbano umetniško sceno. Manchester v kategoriji učenje za leto 2023 priporoča tudi Lonely Planet, skupaj z med drugim nam bližnjim Dresdnom.

Profimedia
Naj destinacije leta 2023

Dresden, prestolnica Saške ob reki Labi, se je namreč lotila urbane prenove svojega osrčja za večjo dostopnost in zaščito podnebja. Prenovljen osrednji trg naj bi leta 2023 odprli za Striezelmarkt, enega najstarejših in največjih božičnih sejmov na splošno.

Po kulturna doživetja

Ljubitelji zgodovine se v letu 2023 podajte na prvo veliko avtocesto v rimskem svetu. Via Appia oziroma Apijeva cesta na obrobju Rima, ki je navdihnila izrek »vse poti vodijo v Rim«, je nekoč simbolizirala moč rimskega cesarstva. Prečka kar sto italijanskih občin in vodi vse do Brindisija, pot skozi čudovita mesta in naravo pa v nasprotni smeri pelje do papeža. Italijanska vlada pripravlja projekt, s katerim bodo to pomembno zapuščino spremenili v romarsko pot, polno izjemne zgodovine nad in pod zemljo.

Profimedia
Naj destinacije leta 2023

Znova bo čas tudi za obisk Egipta in ogled novega Velikega egipčanskega muzeja (GEM), v pročelju katerega odsevajo piramide v Gizi in velja za največji arheološki muzej na svetu, letos pa ga bodo končno odprli. V njem bo med drugim na ogled kar pet tisoč artefaktov kralja Tutankamona. Oglejte si tudi v letu 2021 slavnostno odprto luksorsko avenijo sfing, ki je pred 3400 leti povezovala piramide v Karnaku in Luksorju. Če se imate možnost odpraviti dlje, si v jamah Longmen na Kitajskem oglejte enega največjih sklopov kamnitih kipov na svetu, ki pomenijo vrhunec kitajskega kamnoseštva. Vzemite si čas še za Busan v Južni Koreji z največjim filmskim festivalom azijskega filma, izjemnimi plažami, zgodovinskimi templji in izvrstno morsko hrano, v ZDA pa za Charleston, znan po suženjskem pristanišču in točki izbruha ameriške državljanske vojne.

 Še nasvet iz prve roke

Februarja je krasen mesec za obisk Tajske ali Kube, kjer je poletje zagotovljeno. Marca je čas za večno pomlad na Kanarskih otokih, aprila uživajte na predsezonski Malti. Kaj pravite na maj na Irskem, ko ni prevelike gneče in je zeleno še bolj zeleno? Junija raziskujte podcenjene naravne znamenitosti Bosne. Julija skočite v smaragdno modrino albanskih obal, avgusta do Severnega morja. Septembra si podaljšajte poletje na Siciliji, oktobra uživajte v eksotičnem in ne prevročem Maroku. Novembra v slikovitem Radžastanu na severu Indije ujemite praznik luči, festival divali! Za december si prihranite božične sejme v Nemčiji, Franciji ali v Budimpešti, januarja pa se nato potopite v čudovit podvodni koralni svet v Eilatu v Izraelu in skočite v Mrtvo morje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Profimedia
Naj destinacije leta 2023

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste