Zanimivosti

Hrana, ki se najbolj poda k retro ediciji Koprskega Refoška

Oglasno sporočilo
10. 9. 2021, 08.30
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 08.57
Deli članek:

Čeprav se morda združevanje hrane in vina sliši zapleteno, obstajajo osnovna preprosta pravila, s katerimi lahko pridemo do polnejše arome okusov. Prvo pravilo je, da morata ob kombinaciji vino in hrana imeti enako intenzivnost okusa.

Mercator
VinaKoper

Imamo vina, ki so lahkotnejša, srednja ali močna, ko govorimo o intenzivnosti in času arome, ki ostane v ustih. Splošna značilnost je, da se k rdečemu vinu prilegajo bolj rdeče mesnate jedi, k belemu pa bolj morske jedi in belo meso.

Ker imamo ljudje različne okuse, je seveda odločitev o kombinaciji določene hrane, ki ugaja k določenemu vinu, odvisna od posameznika, ali ima ta rajši harmonijo ali kontrast okusov.

Slovenci imamo dolgoletno in kakovostno tradicijo vinogradništva, kar se kaže v posebnem odnosu do vina. Značilnost je opazna, ko ob postrežbi hrane ni pozabljeno na kozarec ali celo steklenico vina.

Letos pa je še posebej pomembno leto za vse ljubitelje vina, saj naša tradicionalna sorta Refošk iz kleti Vinakoper praznuje 50. obletnico svojega obstoja. »Značilno je, da ima Refošk ob svoji postrežbi bogato obložene mize. Predvsem se lepo poda k suhomesnatim izdelkom, rdečemu mesu, mesnim jedem, ki so pripravljene na žaru, zaradi prijetnih kislin pa se lepo poda tudi k pici,« so povedali v družbi Vinakoper.

Ob tej enkratni priložnosti je Mercator v sodelovanju z družbo Vinakoper v sklopu projekta »Moje znamke«, predstavil omejeno retro edicijo Koprskega Refoška. Refošk Vinakoper v retro ediciji predstavlja slovensko kakovost, avtohtonost in lokalno povezanost, s katerim bomo lahko obujali lepe spomine preteklih 50 let in se spominjali na našo vinorodno pokrajino.

Na policah Mercatorja lahko najdete omejeno edicijo Koprskega Refoška, ki si jo lahko doma postrežete v pravem stilu. Predlagamo vam, da pri najboljšem sosedu poiščete še sestavine za pripravo okusnega narezka, zlasti pa vam bo zraven Refoška teknil slovenski pršut z okrasitvijo zelenih oliv. Povabite prijatelje, družino, nalijte kozarček edinstvenega vina in ob tem postrezite obloženo mizo z narezkom, ki bo vzbudila trenutek sreče in sprostitve.

Več na Mercator.si.

Estrada

tadej pisek
Sin je njegov pomočnik

Tadej Pišek ni le izvrsten igralec, ampak tudi kuhar

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču