Ste kdaj odprli steklenico piva na vroč dan, ga dvignili k ustnicam, a vas je nato presenetil čuden vonj, ki je zelo spominjal na vonj po marihuani? Ni se vam samo zdelo, za tem stoji dejanski znanstveni razlog.
Izkaže se, da nekatera piva dobijo rahel vonj po travi zaradi malo znane kemične reakcije, ki poteka v steklenici, ko pivo reagira s sončno svetlobo.
Leta 2001 je skupina znanstvenikov pod vodstvom profesorja kemije na Univerzi v Severni Karolini, dr. Malcolma Forbesa, ugotovila, da reakcija poteka, ko je pivo, ki vsebuje hmelj, dlje časa na soncu.
Njihove ugotovitve, ki so objavljene v reviji Chemistry: A European Journal, pravijo, da se pri varjenju piva pojavijo aromatične spojine, znane kot izo-alfa kisline. To je tisto, kar daje pivu značilen okus. Ko pa so te spojine preveč izpostavljene sončni svetlobi, se spremenijo v proste radikale - atome ali molekule z neparnimi elektroni - zaradi česar so zelo reaktivne. Ti prosti radikali se pomešajo z beljakovinami in tvorijo molekulo imenovano 3-metil-2-buten-2-tiol, ki ustvarja izjemno močan vonj, ki spominja na tistega po konoplji.
Vonj, ki ga proizvaja ta molekula je tako močan, da ga človeški nos zazna že pri enem delu na milijardo. Dr. Forbes je povedal: “Hmelj pomaga aromatizirati pivo, zavira rast bakterij in je v veliki meri odgovoren za stabilnost pene. Vendar je hmelj občutljiv na svetlobo. Pod vplivom vidne ali ultravijolične svetlobe se nekatere spojine v hmelju razgradijo na reaktivne vmesne produkte, ki povzročijo neprijeten okus in vonj po travi. Da bi se temu izognili, je večina steklenic za pivo izdelana v rjavi ali zeleni barvi, kar pa še ne pomeni, da je pivo varno, če ga predolgo pustimo na soncu. Hraniti ga je treba v notranjosti in v temi ter se tako izognemo nevšečnostim.”