Razočaranje ob ugrizu

Zakaj postanejo kumare grenke?

Mare Koren
14. 8. 2021, 17.01
Deli članek:

Le kaj se v poletnih dneh bolj prileže kot hladna solata iz kumar. Te so nepogrešljiv dodatek tudi v limonadah ali zgolj v vodi, ki jo postrežemo ter ji tako dodamo nekaj mineralov in vitaminov. Zakaj pa postanejo grenke? Kako poskrbeti, da se to ne bo zgodilo?

Profimedia
H grenkobi prispevajo direktna sončna svetloba, zalivanje s prehladno vodo in pomanjkanje vlage.

Številni vrtičkarji in tudi kulinarični gurmani se v poletnih dneh pogosto srečujemo z razočaranjem, ko v ustih začutimo neprijetno grenkobo ob žvečenju kumar. Kaj je vzrok in kako ga odpraviti, ko pa ste naredili vse, da bi poskrbeli za uspešno rast in pravilno nego? Strokovnjaki pravijo, da obstaja več vzrokov, vendar jih je mogoče pravočasno omejiti in se grenkobi izogniti.

Od kod grenkoba?

Kumar, ki so grenke, po videzu ne moremo razlikovati od tistih, ki niso ter imajo hrustljav in sladek okus. Neprijeten grenak pookus opazimo šele po tem, ko kumaro zaužijemo. Prav tako ni nujno, da bo grenkoba porazdeljena po celotnem sadežu, temveč je lahko zgolj na enem delu. Izvor grenkobe je snov, imenovana cucurbitacin. Gre za element, ki je sicer strupen po naravi, a je v rastlinjakih precej pogost, saj snov služi za zaščito mladih plodov pred škodljivci, ki jih napadejo. Prisoten je v vseh sortah zelenjave, ki jih najdemo v listju, steblih in plodovih. Da kumare ne bi postale grenke, pa je treba preseči njegovo koncentracijo.

Vzroki za pojav grenkobe

Kumare sadimo v odprta tla, brez posredne svetlobe. Za senco lahko uporabite koruzo ali drevesne veje, ki pokrivajo gredice. Kumare sadite ob rastlinah, ki ne kradejo preveč mineralne hrane in tekočine iz zemlje. 

Nekaj vzrokov za pojav grenkobe gotovo že poznate, spet drugi vas bodo morda presenetili. Med najpogostejšimi je nezadostna vlaga v zaprtih rastlinjakih, če kumare gojite v njih, drugače pa je enako na odprtih vrtovih. K temu prispeva še prenizka voda temperature, ki se uporablja za namakanje vrtov ali rastlinjakov. Strokovnjaki zato priporočajo zalivanje z deževnico, ki jo zbirate v sodih po obilnih deževjih. H grenkobi pripomoreta še pomanjkanje kalijevih in dušikovih elementov ter presežek sončnih žarkov, prav tako njihovo pomanjkanje, do katerega pride po navadi v nasadih. Na pojav grenkobe vplivajo tudi nenadne spremembe temperature med gredicami. Kumar ni dobro saditi v bližini jagod in robidovih grmov. Ti veljajo za agresorje, ki uporabne elemente skupaj z vodo odvzemajo iz zemlje in lahko izzovejo grenkobo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov