Iz domače lekarne
Redkvino vino proti bolečinam v kosteh in revmi
Sestavine: 2 pesti rdeče redkve ali 1 velika črna redkev, 1 liter kakovostnega belega vina
Priprava: Redkvi odrežemo liste ter jo dobro operemo in po potrebi oščetkamo. Na hitro jo osušimo in skupaj z lupino na drobno naribamo. Stresemo v steklenico in prelijemo z vinom. Steklenico neprodušno zapremo in pustimo stati 14 dni. Vmes večkrat pretresemo. Nato mešanico precedimo in pijemo tri tedne po pol decilitra na tešče. Kuro lahko čez dva meseca še enkrat ponovimo.
Krepitev imunskega sistema
Sestavine: 1 pest rdečih redkvic ali 1 črna redkev
Postopek: V namen krepitve imunskega sistema zeliščarji in zdravilci priporočajo, da deset dni na mesec pijemo en deciliter redkvinega soka ali pojemo eno celo redkev na dan.
Proti hripavosti in kašlju
Sestavine: 2 pesti rdečih redkev ali 1 črna redkev, 2 žlici medu
Priprava: Redkvicam odstranimo liste, jih dobro operemo in grobo naribamo. Naribane redkvice damo v kozarec in prelijemo z medom. Pustimo čez noč ali do 24 ur, nato z žlico ulovimo tekočino in jo uživamo do trikrat na dan, dokler se hripavost oziroma kašelj ne umiri. Pri črni redkvi lahko izdolbemo luknjo, v katero nalijemo med. Nadaljnji postopek je enak.
Nega suhe kože
Za osvežitev in povrnitev sijaja koži naredimo pire iz surove rdeče redkvice in ga pomešamo z žlico medu ter nanesemo na kožo. Pustimo delovati vsaj 15 minut, nato pa izperemo z mlačno vodo.
Sirup za izkašljevanje
Sestavine: 1 pest rdečih redkvic, 5 žlic medu, 1 limona
Priprava: Redkvici odstranimo liste, jo dobro operemo in čim bolj na drobno narežemo. Limono razpolovimo in ji iztisnemo sok. V kozarec razporedimo kolobarje redkvice, zalijemo z limoninim sokom in dodamo med. Dobro premešamo in pustimo stati od šest do 12 ur. Izcedimo nastali sirup in ga uživamo po žličkah večkrat dnevno.
Opozorilo: Sirup ni primeren za ljudi z ledvičnimi obolenji.
Okusni recepti z redkvico
Osvežilna solata z redkvico in jogurtom
Svežo redkvico dobro operemo in narežemo na tanke kolobarje. Če je že nekoliko olesenela, jo predhodno nasolimo in pustimo stati 15 minut, da sol posrka morebitno grenčino, ki jo redkvica s staranjem pridobi. Nasoljena redkvica je lažje prebavljiva in primernejša tudi za ljudi z želodčnimi težavami.
Redkvico nato damo v skledo, po potrebi še solimo in začinimo s provansalskimi začimbami ter dodamo nekaj žlic čvrstega jogurta. Dobro premešamo in za 30 minut postavimo v hladilnik. Postrežemo.
Preprost namaz z redkvico
Sestavine: 100 g na tanko narezane redkvice, 400 g sirnega namaza, 2 žlici oljčnega olja, 2 ščepca koperca, sol, ½ limone
Priprava: V skledo damo sirni namaz, dodamo redkev, olje, sol, koperc in limonin sok ter dobro premešamo. Po okusu še solimo ali dodamo limonin sok in po želji začinimo še z nekaj popra. Dobro premešamo in za 20 minut postavimo v hladilnik, da se sestavine lepo prepojijo.
Očiščevalna spomladanska solata
Sestavine: ½ kg redkvic, 1 gomolj zelene, 4 žlice kuhanega fižola, 3 žlice olja, 1 žlica kisa, sol
Priprava: Redkvico in gomolj zelene dobro operemo. Redkvico narežemo na kolobarje, zeleno pa drobno naribamo ali narežemo na tanke rezine. Posolimo in premešamo ter pustimo 15 minut, da se okusi in sokovi pomešajo. Dodamo fižol in prelijemo z oljem ter kisom in solimo.
Juha iz redkvic
Sestavine: 250 g krompirja, 300 g brstičnega ohrovta, 1 čebula, 250 g rdečih redkvic, 4 žlice olja, 500 ml jušne osnove, 100 ml kisle smetane, sol, poper, ščepec muškatnega oreščka
Priprava: Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Čebulo drobno sesekljamo, redkvico očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V loncu segrejemo olje in prepražimo čebulo ter na četrtine narezan brstični ohrovt. Dodamo krompir, zalijemo z juho in prilijemo še 500 mililitrov vode. Pokrijemo in kuhamo 30 minut. Polovico narezanih redkvic po 20 minutah dodamo v juho. Po končanem kuhanju dodamo preostanek redkvic in vmešamo kislo smetano. Juho po okusu začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.