Čiščenje pečice zagotovo velja za eno od manj priljubljenih gospodinjskih opravil, a žal je kdaj pa kdaj treba postoriti tudi to, saj se pri peki notranjost pečice lahko hitro umaže. Lahko je krivo zgolj pečenje okusne pečenke in brbotanje sokov čez robove pekača ali pa iz pice steče sir. So rešetke lepljive in polne maščobe? Zavihajte rokave.
Zadostovala bodo domača čistila
Številni radi uporabljajo komercialna čistila, ki pečico resda temeljito očistijo, a nikar ne pozabimo, da so tudi polna kemikalij, ki jih verjetno ne želite puščati na mestih, kjer se pripravlja hrana. Dovolj je, če za čiščenje uporabite sodo bikarbono, alkoholni kis in vodikov peroksid.
Rešitev je v sodi bikarboni in kisu
Najprej pečico povsem izpraznite. Odstranite tudi rešetke in stranske nosilce ter zaščito ventilatorja. Vse dele namočite v vroči vodi, ki ste ji primešali alkoholni kis in nekaj detergenta, ter pustite vsaj 15 minut, nato pa jih očistite z gobico za pomivanje posode. Notranjost pečice dobro popršite z vodo, nato posujte s plastjo sode bikarbone in pustite delovati vsaj pol ure. Posušeno sodo bikarbono zdaj poškropite s kisom, da se ustvari gosta pena, ki bo počasi spolzela na dno pečice, in notranjost temeljito zdrgnite. Z mešanico lahko očistite tudi vratca in steklo, a zgolj z gladko stranjo gobice za pomivanje posode. Če se bo na dnu nabralo preveč goste pene, si pomagajte z vpojnimi krpami. Na koncu celotno pečico še enkrat obrišite z vlažno krpo.
Očistite zažgane pekače
Ob nenehni peki se na dnu in ob robovih pekača tudi ob rednem čiščenju začne nabirati trdovratna umazanija, in odstranjevanje trdovratnih, v nekaterih primerih tudi črnih zoglenelih madežev je lahko včasih prava nočna mora. Tudi te ostanke lahko odstranite s preprostimi triki, ne da bi poškodovali površino pekača ali vanj nasuli nevarne kemikalije. V odlično pomoč vam bo prav ta kombinacija, kot smo jo navedli pri čiščenju pečice, odsvetujemo vam le uporabo grobe strani gobice za pomivanje posode, saj lahko z njo resno poškodujete teflonske premaze.