Če si tretje največje mesto v državi ob reki Savinji velja ogledati že zaradi njegove bogate zgodovine, pa obisk Knežjega mesta ni popoln, če ne poskusite tudi njegove lokalne sladice, ki jo pozna le malokdo izven njegovih meja.
Rolca (ali Celjska rolca) - hrustljavo zapečen valjček iz orehovo-medenega testa, prelit s čokolado in napolnjen s stepeno smetano, si zagotovo zasluži mesto na slovenskem kulinaričnem zemljevidu.
Z njo je povezana tudi urbana legenda, ki pravi, da je v njej užival sloviti Alfred Nobel, ki je v Celju obiskoval svojo ljubico Sofijo Hess. Vendar je to res le legenda, saj je rolca v mesto prišla kar nekaj let po njegovi smrti.
Izumil jo je sredi prejšnjega stoletja lokalni slaščičar Markovič, ki je navdih dobil v sosednji Avstriji, kjer so bile priljubljene "šamrole" - valjčki iz listnatega testa, napolnjeni s šamom - stepenim in sladkim beljakom - ali stepeno smetano.
Od te je obdržal samo obliko. Listnato testo pa je zamenjal s posebnim medeno-orehovim testom, ki ga je oblil s čokolado in napolnil s stepeno sladko smetano. Kasneje so sladici dodali še posip iz zdrobljenih orehov in/ali mandljev.
Leta 2019 je rolco celjska mestna četrt Center neuradno razglasila za sladico Celja. "Celjska rolca je v slaščičarskem pogledu pravi endemit, slaščica, ki jo najdeš le na celjskem in nikjer drugje, okus dobrote in blagostanja," so takrat zapisali.
Danes Celjsko rolco lahko dobite le v Celju, morda še kje v bližnji okolici.
Na eni od skupin na Facebooku pa je pred leti neka članica "izdala" recept, ki je bil dolgo časa dobro varovana skrivnost, ki vam ga izdajamo tukaj. In vedite - rolce morajo biti zvite ročno, kar je svojevrsten izziv, saj je testo treba zvijati, ko je še vroče, sicer se kaj hitro strdi in postane lomljivo. Tako da previdnost ne bo odveč.
Za rolce potrebujemo: