PRIROČNI NASVETI

Kam z beljaki po cvrtju krofov?

Z.F.
11. 2. 2021, 06.55
Deli članek:

Te dni na spletu že lahko zasledimo, da pridne gospodinje pripravljajo prve testne krofe za prihajajoč pust, pri čemer pa po navadi ostane veliko beljakov. Kaj narediti z njimi in kako jih porabiti?

Dreamstime
Beljake je treba porabiti v 48 urah. Po preteku tega časa lahko tvegate resno bakterijsko okužbo.

V prvi vrsti se nam pri beljakih poraja vprašanje, kako jih porabiti. Prav tako nas zanima, kako dolgo jih lahko sploh hranimo v hladilniku. Da bi se izognili dilemam, smo izbrskali nekaj najpogostejših odgovorov in rešitev oziroma receptov, da jih ne boste zavrgli.

Porabite jih v 48 urah

Strokovnjaki poudarjajo, da je surove beljake treba porabiti najpozneje v 48 urah, drugače se v njih že lahko razvijejo nevarne bakterije, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje. Najbolje bo, če jih boste shranili v posodi, ki jo boste prekrili s pokrovom. Prav tako beljake posujte s ščepcem soli ali sladkorja. Tako boste namreč preprečili, da bi njihova tekstura postala želatinasta. Najbolje bo, če jih boste shranili pri temperaturi med nič in tremi stopinjami Celzija, zato v hladilniku izberite najhladnejše mesto, kjer prihaja do majhnih temperaturnih nihanj.

Beljake lahko zamrznete

Če veste, da beljakov v tem času ne boste porabili, jih lahko zamrznete, in sicer za največ devet mesecev. Enako lahko storite z rumenjaki. Pomembno je, da jih nato odtajate počasi, najbolje v hladilniku, kjer jih pustite čez noč oziroma vsaj 24 ur pred uporabo.

Beljakov kruh

Ta recept nosi številna imena, vključno z navedenim. Najdemo namreč lahko enake jedi, kot je češko pecivo ali beljakov čips in podobno. Gre za okusno in preprosto sladico, ki bo uspela tudi začetnikom.  

Sestavine: 8 beljakov, 140 g sladkorne moke, 150 g moke, 1 ščepec soli, 1 vaniljev sladkor, 100 g izbranih oreščkov (lešniki, orehi, mandlji) in 100 g neslanih pistacij

Priprava: Iz beljakov in sladkorja pripravimo trd sneg, ki bo dobil sijočo površino. Dodamo preostale sestavine. Vmešavamo jih nežno z metlico, da v zmesi ostane čim več zraka. Zmes prelijemo v pekač, ki smo ga obdali s papirjem za peko, in pečemo pri temperaturi 200 stopinj približno 20 minut, oziroma dokler se na površini ne naredi rjava skorjica. Nato biskvit ohladimo in narežemo na tanke rezine, najbolje s pomočjo mesoreznice. Kruh po želji v pečici še dodatno izsušite tako, da ga sušite v pečici, vključeni na ventilatorsko gretje, pri 100 stopinjah približno deset minut.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno