Na božični večerji tople predjedi postrežemo pred juho, ali pa namesto nje.
Topla božična predjed naj bo majhen prigrizek, ki nas ne sme preveč nasititi, saj nas čaka še glavna jed.
Če bomo ponudili obilno glavno jed, potem naj predjed lahka in v čim manjših količinah. Kadar pa pripravljamo bolj lahko glavno jed, potem pa je predjed lahko bolj nasitna.
Za tople predjedi pogosto vzamemo lososa, razne sire, popečene kruhke in namaze. Pogosto pri uporabimo tudi trdo kuhana jajca, gobe, omlete in mini pite.
Tokrat smo vam pripravili recept za mini pite s prekajenim lososom.
Za pripravo te tople predjedi boste porabili nekaj več časa, a bodo zadovoljni obrazi vaših gostov vse odtehtali.
Za štiri mini pite potrebujete
- 300 gramov moke
- 1 žličko pecilnega praška
- 1 jajce
- 220 gramov hladnega masla
- maslo in moko za modelčke, malo soli in žlica olja
- 300 gramov blitve
- 7 mladic čebulic
- 8 stebelc kopra
- 100 gramov kisle smetane
- 200 gramov sladke smetane
- 3 rumenjake
- 1 žlico srednje pekoče dijonske gorčice
- 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
- sveže zmlet poper
- 2 fileja dimljenega lososa
- 4 modelčke za pite s premerom 16 cm.
Testo
Moko, pecilni prašek, jajce, maslo v koščkih in žličko soli zgnetite v gladko testo. Oblikujte ga v kepo in zavijete v folijo. Testo za eno uro postavite na hladno.
Medtem pripravite modelčke za pite, premera 16 cm, jih namastite in poprašite z moko. Testo dobro pregnetite in ga razdelite na štiri dele. Vsak del testa posebej razvaljajte na približno 1/2 cm debelo.
Nato modelčke obložite s testom, dno večkrat prebodite z vilicami, naredite pa tudi približno en centimeter visok rob.
Nadev
Blitvo očistite, zavrzite steblo in liste narežite na 1 cm široke trakove. Blitvo 3 minute blanširajte v slanem kropu, jo odcedite, na hitro ohladite z mrzlo vodo in narahlo ožamete.
Mlado čebulo očistite in narežite na kolobarčke. V ponvi segrejte maslo in žlico olja, ter na tem prepražite čebulo. Dodajte ožeto blitvo, jo kratek čas dušite in nato ponev odstavite.
Dimljenega lososa narežite na koščke.
Preliv
Koper osmukajte in na drobno nasekljajte. Zmešajte kislo in sladko smetano z rumenjaki, gorčico, limoninim sokom, koprom in vse skupaj dobro premešajte in solite.
V s testom obložene modelčke najprej porazdelite najprej nadev, ki ga prelijte s prelivom.
Pečico segrejte na 180 stopinj. Pecite na srednjem vodilu približno 25 minut. Ko so mini lososove pite pečene, jih še tople postrezite.