Napitek

Postanimo mojstri priprave kave

T.D.
26. 12. 2020, 14.06
Deli članek:

Pravi ljubitelji kave le stežka začnejo dan brez skodelice poživljajočega napitka – črne kave, kapučina ali kakšne druge različice napitka, ki jih je res veliko.

Profimedia
Pri kavi z mlekom je espressu dodano vroče mleko z zelo malo pene.

Načinov priprave kave je ogromno, nekaj najbolj priljubljenih predstavljamo v nadaljevanju.

Espresso

Za espresso potrebujemo približno sedem gramov kave, napitek pa običajno zapolni tretjino male kavne skodelice. Ta kava je pripravljena zelo hitro in pod velikim pritiskom, zato nastane pena oziroma krema na vrhu espressa. Iz njega pa izhajajo drugi priljubljeni napitki, kot sta kapučino ali caffe latte oziroma bela kava. Gre za espresso, ki mu dodamo spenjeno mleko.

Kapučino

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Naredite ga po receptu: ena tretjina kave ter dve tretjini mlečne kreme, ki jo dobimo s penjenjem mleka. Iz sedmih gramov kave najprej skuhamo espresso, nato ga prelijemo z vročim spenjenim mlekom.

Macchiato

Tudi macchiato (rečemo mu tudi latte macchiato) pripravimo iz espressa, ki je pravzaprav nameščen med dve plasti mleka. Osnova za razslojevanje latte macchiata je različna gostota mleka. Spodaj je gosta plast vročega mleka, na sredini je espresso, na vrhu pa je plast lahke mlečne pene. Posebnost priprave je v tem, da se v visok kozarec oziroma skodelico najprej natoči vroče mleko za spodnjo plast, nato spenjeno mleko za vrhnjo plast, espresso pa se počasi vlije nazadnje.

Od bele do podaljšane

Pri kavi z mlekom je espressu dodano vroče mleko z zelo malo pene, pri kavi s smetano pa stepena smetana. Bela kava ali caffe latte, kot ji tudi rečemo, pa se po drugih zgornjih napitkih razlikuje po tem, da vsebuje dosti več mleka, prav tako spenjenega. V beli kavi, ki jo prav tako pripravimo iz espressa, je običajno le 15 odstotkov kave, ostalo predstavlja mlečna krema iz spenjenega mleka. Podaljšana kava pa je espresso, postrežen v veliki skodelici, v katero takoj dodamo toplo vodo oziroma jo postrežemo v vrčku zraven.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025