Priznani chef Marko Pavčnik in Spar Slovenija staznova združila moči v okviru akcije Hrana ne sodi v smeti. Tokrat v dobrodelnem kuharskem preizkusu, imenovanem Projekt 68 kg, v katerem je chef kuhal z natančno 68 kilogrami sestavin. Toliko hrane v povprečju v enem letu zavrže vsak Slovenec.
Eksperiment so pripravili zato, da pokažejo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te težko predstavljive količine zavržene hrane.
Rezultat Projekta 68 kg: Iz 68 kg sestavin je mogoče pripraviti kar 257 kakovostnih obrokov. Toliko sta jih pripravila chef Pavčnik in kuharska ekipa, v kateri sta sodelovala tudi dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, saj je pomembno, da se zavedanje o tem širi na mlajše generacije. Skupaj so pripravili testeninsko solato v mesni in vegetarijanski različici ter v sodelovanju s Slovensko filantropijo z njo razveselili socialno ogrožene družine iz Žalca, Črnomlja, Metlike, Maribora in Murske Sobote.
Poleg tega pa je Spar Slovenija ogroženim družinam dodatno donirali še 100 paketov hrane z daljšim rokom uporabe in druga potrebna osnovna sredstva.
»Projekt 68 kg smo izpeljali zato, da bi se o zavrženi hrani več govorilo. Obenem pa smo želeli pokazati, koliko potencialnih hranljivih obrokov se vsako leto nepremišljeno vrže v smeti,«je povedal chef restavracije Pavus, glavni pobudnik eksperimenta.
In še recept chefa Marka Pavčnika
Krompirjevi kroketi s panceto in gobami ter jogurtovo omako z zelenjavo
Sestavine
- 100 g masla
- 200 g moke
- 1 kg krompirja
- žlica škroba
- 1 jajce
- 100 g pancete
- 200 g gob
- pest peteršilja
- sol
- grški jogurt
- paprika, kumare, paradižnik
- limetina lupinica
- oljčno olje
Priprava
Krompir skuhamo, olupimo ter še vročega pretlačimo. Dodamo maslo in pustimo, da se raztopi. Pustimo, da se masa ohladi. Panceto in gobe narežemo na manjše kocke in popražimo. Vse sestavine na hitro zgnetemo v testo. Iz testa naredimo dolge svaljke, narežemo jih v velikosti kroketov in ocvremo.
Jogurtova omaka
Grški jogurt zmešamo z na kocke narezano zelenjavo (papriko, paradižnikom, kumaro), naribano limetino lupinico in šilcem oljčnega olja. Poljubno solimo oz. začinimo.
Postrežemo tako, da na krožnik položimo krokete in okrasimo z jogurtovo omako. Za okrasitev uporabimo tanke rezine surovega šampinjona.