Deset minutk, pa je. Toliko časa traja priprava kolača z grškim jogurtom, prišteti pa je seveda treba še čas pečenja in hlajenja. Vendar to ne traja celo večnost, kajne?
Za pripravo potrebujete
200 g moke
2 kavni žlički pecilnega praška
½ žličkce soli
200 g sladkorja
1 žličko naribane limonine lupine (ali sladkor z aromo limone)
1,8 dl grškega jogurta
1,20 dl sončničnega olja
2 večji jajci
½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta ali zavojček vanilijevega sladkorja
Pozor! Če uporabljate vanilijev sladkor in/ali limonin sladkor, zmanjšajte ustrezno količino navadnega sladkorja.
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Model za kolač namastite z maslom ali obložite s peki papirjem.
V eni posodi zmešajte moko, pecilni prašek in sol, v drugi pa sladkor z limonino lupino.
Z mikserjem zmešajte jajca, ki jim dodajate sladkor in vse skupaj penasto umešajte. Dodajte vanilijev ekstrakt, grški jogurt in olje in zmiksajte do konca.
Zmesi po žlicah dodajajte moko in z leseno lopatko ali mikserjem na najnižji hitrosti zmešajte v gladko zmes. Pazite, da ne nastanejo grudice.
Testo prelijte v model, postavite v pečico in pecite 40 minut. Proti koncu z zobotrebcem ali pletilko preverite, ali je kolač pečen. Zobotrebec ali pletilka morata ostati čista, ko ju potegnete iz kolača.
Kolač lahko v dobro zaprti posodi zdrži do tri dni - če tako dolgo zdržite seveda tudi vi.
Kot rečeno, ga lahko postrežete s svežimi gozdnimi sadeži ali sadno omako in stepeno smetano.