Zanimivosti

Hitri kolač za lenobno popoldne

kl
20. 9. 2020, 12.00
Deli članek:

Lahko ga postrežete s svežim gozdnim sadjem ali sadno omako in stepeno smetano.

splet
Jogurtov kolač

Deset minutk, pa je. Toliko časa traja priprava kolača z grškim jogurtom, prišteti pa je seveda treba še čas pečenja in hlajenja. Vendar to ne traja celo večnost, kajne?

Za pripravo potrebujete

200 g moke

2 kavni žlički pecilnega praška

½ žličkce soli

200 g sladkorja

1 žličko naribane limonine lupine (ali sladkor z aromo limone)

1,8 dl grškega jogurta

1,20 dl sončničnega olja

2 večji jajci

½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta ali zavojček vanilijevega sladkorja

Pozor! Če uporabljate vanilijev sladkor in/ali limonin sladkor, zmanjšajte ustrezno količino navadnega sladkorja.

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Model za kolač namastite z maslom ali obložite s peki papirjem.

V eni posodi zmešajte moko, pecilni prašek in sol, v drugi pa sladkor z limonino lupino.

Z mikserjem zmešajte jajca, ki jim dodajate sladkor in vse skupaj penasto umešajte. Dodajte vanilijev ekstrakt, grški jogurt in olje in zmiksajte do konca.

Zmesi po žlicah dodajajte moko in z leseno lopatko ali mikserjem na najnižji hitrosti zmešajte v gladko zmes. Pazite, da ne nastanejo grudice.

Testo prelijte v model, postavite v pečico in pecite 40 minut. Proti koncu z zobotrebcem ali pletilko preverite, ali je kolač pečen. Zobotrebec ali pletilka morata ostati čista, ko ju potegnete iz kolača.

Kolač lahko v dobro zaprti posodi zdrži do tri dni - če tako dolgo zdržite seveda tudi vi.

Kot rečeno, ga lahko postrežete s svežimi gozdnimi sadeži ali sadno omako in stepeno smetano.