NEPOGREŠLJIVO

Preizkusite rešitve, ki jih ponuja mleko

Z.F.
20. 9. 2020, 11.33
Deli članek:

Če smo pred kratkim govorili o mlečnih nadomestkih, ki jih lahko sami pripravimo, vam tokrat razkrivamo, kako je lahko mleko koristen dodatek pri pripravi jedi in tudi pripomoček v gospodinjstvu na splošno.

dreamstime
Mesu in ribam boste izboljšali okus, če jih boste za nekaj časa pomočili v mleko.

O mleku in njegovem vplivu na zdravje sicer krožijo različna prepričanja, a nekaj je gotovo, pijemo ga že tisočletja in še zmeraj velja za eno izmed osnovnih živil, ki jih hranimo doma. Mleko je prav tako sestavina številnih jedi, a to ni edini način uporabe v gospodinjstvu, zelo pametno pa ga lahko izkoristmo tudi za kozmetične namene.

Odpravite razpoke v porcelanu

Ima vaš čudoviti porcelanasti krožnik grdo razpoko po dolžini? Nič še ni izgubljeno, obstaja namreč odličen trik, s katerim lahko razpoke skoraj povsem odstranite. Krožnik, vazo, skodelico ali kateri drug predmet z razpokami dajte v večji lonec, prelijte z mlekom in zavrite. Nato ogenj zmanjšajte in pustite, da počasi vre še 45 minut. Beljakovine v mleku naj bi imele čudežno moč pri odstranjevanju razpok. Medtem ko lahko okruške zalepite s česnovim lepilom.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Izboljšajte okus ribam in mesu

Nekatere vrste rib, še posebno tiste, ki živijo bolj pri dnu voda oziroma pogosto rijejo po mulju, med katere spada tudi krap, imajo lahko ob nepravilni peki precej muljast okus. Okus pogosto razvodeni tudi pri zamrznjenih ribah. Da bi si zagotovili svež in dober okus rib, jih vsaj za uro, ali celo čez noč, namočite v mleku. Mleko naj bi ribam povrnilo svežino oziroma odvzelo muljast okus. Enak trik pa lahko uporabite pri pripravi mesa. Če nameravate meso peči ali pražiti, ga večer prej namočite v mleku. Veliko okusnejše in sočnejše bo.

Peka koruze

Nikar ne pozabite na to odlično popestritev poznopoletnih večerov, naberite nekaj še dovolj mehke koruze in jo specite na ognju. Če pa si želite, da bi bila še boljšega okusa, jo pred pečenjem ali kuhanjem pomočite v mleko, to bo koruzi dodalo nekaj sladkobe. Še vročo koruzo nato natrite z raztopljenim maslom in nekaj soli ter si tako pričarajte čudovito poletno večerjo.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025