Katere maščobe so za nas ključnega pomena?
Naše telo nujno potrebuje maščobo, ki je ne more proizvajati samo, ampak jo mora pridobiti od zunaj - najlažje s hrano ali s pomočjo prehranskih dopolnil. Ta maščoba je omega-3. Kot navaja Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), omega-3 maščobne kisline igrajo pomembno vlogo pri delovanju srca in možganov ter pri ohranjanju vida.
Prav tako pa te maščobe pozitivno vplivajo na mnoge vnetne procese v telesu, ki lahko na dolgi rok pripeljejo do kroničnih bolezni, kot so revmatoidni artritis, vnetne bolezni črevesja, multipla skleroza, demenca, Alzheimer, ateroskleroza in mnoge druge. Zato si z izogibanjem uživanja te maščobe delamo pravo medvedjo uslugo.
Lahko zadostno količino dobimo samo s hrano?
Kot kažejo študije, dnevno potrebo po omega-3 maščobnih kislinah zadovolji le 2 % ljudi, kar kaže na to, da ljudje ne zaužijemo dovolj hrane, ki vsebuje to maščobo. Le-ta se večinoma skriva v živalskih virih, kot so losos, tuna, sardoni ali sardele in ribja olja.
Ti viri namreč vsebujejo dve najpomembnejši obliki omega-3 maščob – to sta eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK), ki ju telo nemotemo pokoristi.
Sicer omega-3 maščobo vsebujejo tudi nekateri rastlinski viri, kot so lanena semena, orehi in sončnična semena. Ampak imajo le-ti eno pomanjkljivost. Ti viri so bogati z alfa-linolejsko kislino (ALK), ki je telo ne more direktno izkoristiti, ampak jo mora pretvoriti v EPK in DHK maščobni kislini. V tem postopku pa se večina ALK porazgubi, tako da se je - kot navajajo razne raziskave - v EPK in DHK pretvori le 10 % . Zato na zadosten vir EPK in DHK ne moremo računati iz večine omenjenih rastlinskih virov.
Izjema, ki potrjuje pravilo …
Obstaja rastlinski vir, iz katerega lahko prejmemo zadostno količino EPK in DHK. To so alge. Študije kažejo, da je vsebnost omega-3 maščobnih kislin v algah podobna, kot je tista v ribah, kar je vesela novica za vse tiste, ki živalskih virov ne uživate ali pa se želite izogniti uživanju rib, ki so običajno zelo nasičene z nevarnimi težkimi kovinami.
To dejstvo so izkoristili v podjetju Malinca.
Veganske omega-3 kapsule iz Malince …
Malincine omega-3 kapsule so narejene iz alge Schizochytrium, ki so bogat vir obeh vrst te zelo pomembne maščobe. Ker gre za alge iz kontrolirane pridelave, ne vsebujejo težkih kovin ali drugih neželenih snovi, zato so varen vir esencialnih maščobnih kislin. Malincine Omega-3 kapsule so torej zdrava alternativa, ki zagotavlja, da telo oskrbimo z dnevno količino EPK in DHK maščobnih kislin in tako poskrbimo za zdravje našega kardiovaskularnega sistema, okrepljeno delovanje možganov, ohranjanje vida, lepši izgled kože, občutke umirjenost, boljši spanec in nasploh boljše počutje in občutek vitalnosti.
In kar je najboljše … po uživanju teh kapsul ne boste deležni neprijetnega spahovanja po ribah.
Če želite tudi vi izkoristiti vse prednosti rastlinskih Omega-3 maščobnih kislin iz kontrolirane pridelave, jih lahko naročite v spletni trgovini Malinca ali v izbrani Tuš drogeriji.