Zadnja leta je brez dvoma ena najbolj priljubljenih jedi humus, ki pa ga lahko pripravimo na različne načine. Tukaj vam jih ponujamo nekaj.
Bučni humus in krekerji z bučnimi semeni
Sestavine za 4 osebe:
Za humus:
500 g buče hokaido
4 stroki česna
2 žlici oljčnega olja
250 g čičerike v slanici
3 žlice sezamove paste tahini
½ žlice orientalske kumine
½ žličke mletih komarčkovih semen
2-3 žlice limonovega soka
oljčno olje
Za krekerje z bučnimi semeni:
150 g moke
50 g ajdove moke
ščepec soli
100 g masla
2 rumenjaka
komarčkova semena
bučna semena
Priprava:
1 Bučo zrežite na kocke in jih razporedite po pekaču. Dodajte dva olupljena stroka česna, nakapajte z oljčnim oljem in vse skupaj 30 minut pecite v pečici, segreti na 220 stopinj, da se buča zmehča in karamelizira.
2 Odcedite čičeriko in jo pretlačite s pasto tahini, česnom, soljo, mleto orientalsko kumino in komarčkovimi semeni.
3 Dodajte limonov sok in vse skupaj pretlačite do gladkega. Nato dodajte ohlajeno bučo in olje, še malce pretlačite in po želji začinite s soljo. Če je namaz pregost, dodajte še malo vode.
4 Pripravite krekerje. Moko presejte na delovno površino in primešajte sol. Povrh razporedite koščke zmehčanega masla in rumenjaka in zgnetite voljno testo. Zavijte ga v folijo za živila in ga za 20 minut postavite v hladilnik. Testo razvaljajte 4 mm debelo, ga potresite s semeni in jih zatisnite v testo. Zrežite ga na kvadrate in jih razporedite v pekač, obložen s papirjem za peko. Približno 20 minut jih pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.
5 Humus nakapajte z olivnim oljem, potresite z bučnimi semeni in mletim poprom in namaz postrezite s krekerji.
Humus z rdečo peso in sirovimi paličicami
Sestavine za 4 osebe:
Za humus:
200 g čičerike v slanici
1 žlica temne paste tahini
1 žlica olivnega olja
2 stroka česna
250 g kuhane rdeče pese
1 žlica limonovega soka
sol, poper
Za sirove paličice:
100 g sira
150 g moke
100 g masla
1 jajce
1 žlica posušene bazilike
sol
moka
črni sezam
Priprava:
1 Čičeriko odcedite in prestrezite polovico tekočine. Primešajte ji pasto tahini, olje in česen in vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom.
2 Peso zrežite na kocke, jih vmešajte v čičerikino pasto in jo gladko pretlačite. Namaz začinite z limonovim sokom, soljo in poprom.
3 Pripravite sirove paličice. Sir drobno nastrgajte in mu primešajte moko in koščke hladnega masla. Dodajte jajce, baziliko in ščepec soli. Zgnetite testo, ga zavijte v folijo za živila in ga za 15 minut postavite v hladilnik. Testo na pomokani delovni površini razvaljajte 4 mm debelo. Zrežite ga na 2 cm široke trakove in jih položite v pekač, obložen s papirjem za peko. Paličice nato spiralasto zvijte. Potresite jih s soljo in sezamom. Pecite jih 10 minut v pečici, segreti na 180 stopinj. Namaz nakapajte z oljčnim oljem in potresite s sezamom ter ga postrezite s sirovimi paličicami.
Humus z rdečo papriko in grisini
Sestavine za 4 osebe:
400 g čičerike v slanici
2 stroka česna
2 žlici paste tahini
2 žlici oljčnega olja
sol, poper
2 rdeči papriki
1 žlica mlete rdeče paprike
listi peteršilja
oljčno olje
Za grisine:
10 g svežega kvasa
400 g moke
1 žlica soli
1 vejica rožmarina
3 vejice oljčnega olja
Priprava:
1 Odcedite čičeriko in prestrezite polovico tekočine. Čičeriko in česen denite v mešalnik, dodajte pasto tahini in olje in vse skupaj gladko pretlačite. Na koncu dodajte še sol in poper.
2 Papriki oplaknite in otrite in ju 10 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Pečeni papriki pokrijte, olupite, odstranite semena in ju zrežite na koščke.
3 Čičerikini pasti primešajte pečene paprike in mleto papriko ter vse skupaj gladko ukašite. Nato postopoma vmešajte še olje, da bo namaz mehak in kremast. Začinite s soljo in poprom.
4 Pripravite grisine. Kvas vmešajte v 180 ml mlačne vode in pustite, da mešanica na toplem vzhaja 5-10 minut. V večji skledi zmešajte moko, sol in iglice rožmarina. Dodajte še olje in kvašeno mešanico. Zgnetite nelepljivo testo in ga pustite vzhajati nekaj minut. Iz testa oblikujte paličice, jih razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih 20 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.
5 Humus nakapajte z olivnim oljem in potresite s peteršiljem in ga postrezite z grisini.
Še več zanimivih receptov pa v