Zanimivosti

Kalamari - slastni niso le ocvrti

Tina Lucu
14. 8. 2020, 12.15
Deli članek:

★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★

dreamstime
malajski kari.jpg

Kalamari so tako dobri, da jih jedo tudi tisti, ki sicer ne marajo morske hrane. Pri nas povečini poznamo ocvrte ali na žaru, morda še polnjene, potem pa pogosto domišljije zmanjka. No tukaj je predlog za še eno jed.

Malajski curry z morskimi sadeži. 

Sestavine za 4 osebe:

3 šalotke

1 žlica olja

1 žlica karijeve paste za morske sadeže

5 žlic omake tamarind ali 1 žlica slivove marmelade ali pa malo medu s 50 ml vode

4 celi kalamari

4 kozice

20 školjk

500 g fileja brancina

1 limona

1 paradižnik

2 žlici kokosovega mleka

sol

1 mlada čebula

Priprava:

1 Šalotke olupite, drobno sesekljajte in popražite na olju v globoki ponvi. Nato dodajte karijevo pasto, 200 ml vode, omako tamarind. Vse skupaj dobro premešajte in zavrite.

2 Kalamare očistite in zrežite na obročke. Dodajte jih šalotkam, primešajte še olupljene kozice, oprane školjke in koščke brancina, rezine limone in paradižnik, zrezan na osmine. Na nizki temperaturi naj vse skupaj lahno vre približno 15 minut.

3 Nato dodajte kokosovo mleko ter jed začinite s soljo in poprom. Curry potresite s sesekljano mlado čebulo in ga postrezite.

Še več receptov s kalamari lahko najdete v reviji

★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★