BOTANIČNO SPADAJO MED SADJE

Temno vijoličasti plodovi, ki varujejo naše zdravje

Z.F.
9. 8. 2020, 12.02
Deli članek:

Ste vedeli, da jajčevci, tako kot paradižnik, botanično gledano spadajo bolj med sadje, čeprav jih dojemamo kot zelenjavo? Privoščite si jih, saj so izjemno zdravi in zelo okusni.

Dreamstime
Jajčevci so živilo, ki omogoča široko vrsto uporabe. Lahko jih kuhamo, pečemo, cvremo ...

Jajčevci se pogosto znajdejo na naših vrtovih, saj kljub temu, da potrebujejo nekoliko milejše in bolj vroče podnebje, dobro uspevajo tudi pri nas. Jajčeci ali melancane, kot jih mnogi prav tako poimenujejo, prepoznamo po njihovi temno vijoličasti, skoraj črni lupini. Seveda obstajajo tudi nekatere druge sorte, denimo beli, rdeči in celo zeleni, a ne glede na barvo, naj poudarimo, da so zelo zdravi. Njihova hranilna gostota je zelo visoka, kar pomeni, da kljub nizkemu številu kalorij zaužijemo veliko vitaminov, mineralov ter drugih pomembnih snovi za svoj organizem. Koristno je tudi, da nam omogočajo različne oblike priprave, zato jih lahko vključimo v številne obroke, kar je še ena od pozitivnih lastnosti.

Številni antioksidanti

V jajčevcih najdemo visoke vsebnosti različnih antioksidantov, ki ščitijo pred nevarnimi prostimi radikali in preprečujejo poškodbe celic. Raziskave kažejo, da redno uživanje zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot tudi srčno-žilna obolenja in različne vrste raka.

Dreamstime
Ste vedeli, da v jajčevcih, kot tudi v nekaterih drugih vrstah zelenjave, najdemo nikotin? V desetih kilogramih ga je približno toliko kot v eni cigareti.

Živilo za diabetike

V jajčevcih najdemo zelo visoke vsebnosti vlaknin, kar je odlična pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja. Vlaknine namreč potujejo skozi prebavni sistem, ne da bi se absorbirale. Tako znižajo količino sladkorja, upočasnijo njegovo prebavo in absorpcijo. Redno uživanje vlaknin je zelo pomembno za diabetike, saj s tem preprečijo prevelika nihanja krvnega sladkorja. K temu pa pripomorejo tudi polifenoli, ki jih najdemo v jajčevcih.

Dreamstime
Jajčevce pred pripravo zmeraj posolimo in pustimo pol ure, da izločijo grenčico.

Kako jih izbrati v trgovini

Če jajčevci ne rastejo na vašem vrtu, preizkusite srečo pri lokalnih pridelovalcih, sicer v trgovini. Pri izbiri pazite, da bodo sedeži živo vijoličaste barve, svetleči in brez odrgnin ter ostalih poškodb. Plodovi naj bodo čvrsti in težki. Doma jih hranite na pultu ali v hladilniku, pazite le, da ne prihaja do prevelikih odstopanj, saj se bodo v nasprotnem primeru precej hitro pokvarili. Pred pripravo jih nato narežite, malce posolite in pustite približno pol ure, saj bo sol oslabila grenak okus.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno