OKUS KROMPIRJA

Poznate smrdljivko, gozdni regrat ali krompirjevko?

Z.F.
10. 5. 2020, 17.19
Deli članek:

Tokrat vam v naboru divjih rastlin predstavljamo še eno, ki jo zagotovo pogosto srečujete med sprehodi v naravi. To je smrdljivka, krompirjevka ali gozdni regrat, ki je še kako okusna kulinarična dobrota.

Dreamstime
Tudi cvetovi so užitni in nadvse uporabni pri pripravi jedi.

Zagotovo ste že med sprehodom po bližnjem travniku ali gozdu naleteli na regratu podobno rastlino, ki se od pravega regrata, ki ga nabiramo za solato, razlikuje zgolj po nekoliko bolj nazobčanih listih in po nekoliko siromašnejših cvetovih. To je smrdljivka, Aposeris foetida, ki se je je na slovenskih tleh pogosto prijelo ime tudi krompirjevka ali gozdni regrat. Kromirjevka preprosto zato, ker ko liste utrgamo, zadišijo po kuhanem krompirju, gozdni regrat pa zaradi same oblike. Spoznajmo jo.

V družbi mešanih gozdov 

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Navadno smrdljivko ali krompirjevko pogosto najdemo v gozdovih ali na gozdnih jasah, kjer raste predvsem bukov ali mešani gozd. Obožuje senco, za svojo uspešno rast pa potrebuje tudi primerno vlažnost, da lahko raste in se bohoti vse od sredine marca pa do sredine avgusta. V nasprotju s sorodnim regratom ima to posebnost, da so njeni listi sorazmerno mehki in precej manj grenki, uporabni pa tudi potem, ko rastlina odcveti. Nabiramo jo vse od začetka pomladi, ko požene, se pravi od sredine marca. Začnemo z nabiranjem listkov, kasneje pa lahko uživamo tudi popke, stebla in cvetove. Odlični so v spomladanskih solatah, prav tako pa čudovit okras na kanapejih, tortah in še kje. Smrdljivko uporabljamo zgolj svežo. Je ne sušimo in ne zamrzujemo. Popke lahko sicer vlagamo v kis in jih uporabljamo kot dodatek k mesnim jedem. 

Kar 50-krat več vitamina C kot solata 

V eni izmed raziskav, ki so jih izvedli na Univerzi v Ljubljani, je smrdljivka v primerjavi z zelenjavo iz trgovine izjemen vir askorbinske kisline (vitamina C), tokoferola (vitamina E) in karotenoidov (antioksidantov). Raziskave so pokazale, da je smrdljivka vsebovala od 57 do 101 miligramov vitamina C na 100 gramov rastline, medtem ko solata v istem času zgolj 1,1 miligrama vitamina C na 100 gramov.    

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025